Tarih: 27.07.2015 14:52

Kara Birliği Gönderme Planı Bulunmamakta

Facebook Twitter Linked-in

 

Reuters

Başbakan Ahmet Davutoğlu, pazartesi günü, Türkiye`nin Suriye`ye kara birliği gönderme planı olmadığını ancak orada İslam Devleti güçleriyle mücadele eden ılımlı isyancılara hava koruması sağlanması gerektiği konusunda ABD ile anlaştığını söyledi.

Uzun süredir İslam Devletine karşı ABD öncülüğündeki koalisyonun isteksiz bir üyesi olan Türkiye, geçen hafta, söz konusu ittifaka hava üslerini açarak ve Irak`taki hem cihatçılara hem de Kürt militanlara karşı hava saldırıları gerçekleştirerek ciddi bir dönüş yaptı.

Türk gazetelerinin genel yayın yönetmenleri ile bir yuvarlak masa toplantısı yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Washington ile Suriye politikası konusunda bazı açılardan hâlen görüş ayrılıkları olduğunu ancak hava üslerinin açılmasına yetecek kadar ortak zemin bulunduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, 'DAİŞ ile savaşan Özgür Suriye Ordusu ve diğer ılımlı unsurlara hava koruması sağlanması önemli bir noktaydı. (...) Kara birlikleri göndermiyorsak ki göndermeyeceğiz, o zaman bizimle iş birliği yaparak kara birliği olarak görev yapan bu güçler korunmalıdır.' dedi.

Başbakan Davutoğlu`nun ayrıca Suriyeli Kürt PYD`nin, Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimiyle ilişkisini keser, Türkiye’yi rahatsız etmez ve muhalif güçlerle iş birliği yaparsa 'yeni Suriye`de bir yeri olabileceğini' söylediği bildirildi.

PYD`nin silahlı kanadı, şimdiye kadar Suriye`nin kuzeyinde İslam Devletine karşı savaşta ABD öncülüğündeki ittifakın kayda değer tek ortağı oldu. Ancak Suriyeli Kürtlerin ilerlemesinin, kendi Kürt topluluğu içerisindeki ayrılıkçı tarafları hareketlendirmesinden korkan Türkiye`yi telaşlandırdı.

PYD`nin, yaklaşık 30 yıldır Kürtler için daha fazla hak kazanmak için Türk Devleti ile mücadele eden ve ABD, AB ve Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK ile bağları mevcut. (Reuters, 27 Temmuz 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —