Tarih: 11.04.2022 16:42

´Karapınar´ Avrupa´nın en büyük GES´i olacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Avrupa´nın en büyüğü, dünyanın ise 5´inci büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES tamamlandığında, Türkiye´de elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı yüzde 20´ye çıkacak.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Karapınar Güneş Enerjisi Santrali´nin (GES) yeşil kalkınma devrimine karbon emisyonunu azaltarak katkı sağlayacağını bildirdi.

Altunyaldız, Konya´da yapımı süren ve tamamlandığında Türkiye´nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES´te gelinen durumu anlattı.

Kurulu gücün 628 megavata ulaştığı santralde, 812 bin 303 megavatsaatlik üretimin gerçekleştirildiğini aktaran Altunyaldız, toplam kurulu gücü 1300 megavat olacak santralde, 3,5 milyon güneş panelinin kullanılacağını anımsattı.

/resimler/2022-4/11/1643155627810.jpg

Altunyaldız, Karapınar GES´in tamamlandığında 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirterek, 'Türkiye´nin ve Avrupa´nın en büyüğü, dünyanın ise 5´inci büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar GES tamamlandığında ülkemizin yenilenebilir enerji potansiyelinde önemli bir eşik atlamamıza katkı sağlayacak. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğünde bir alan üzerine kurulu Karapınar GES, tamamlandığında ülkemizin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payını yüzde 20´ye çıkaracak.' diye konuştu.

'2022 SONUNDA 1348 MEGAVAT KURULU GÜCE ULAŞACAK'

/resimler/2022-4/11/1644193292569.jpg

Karapınar GES ile elektrik üretiminin sürdüğünü vurgulayan Altunyaldız, şöyle devam etti:

'Bugün itibarıyla yaklaşık 600 megavata ulaşan santralimiz 2022 sonunda ise 1348 megavat kurulu güce ulaşacak. Güneş enerjisi panelleri mühendislerimizce topraklarımızda üretiliyor. Karapınar GES´i toplamda 3,5 milyona ulaşacak yerli ve milli güneş enerjisi panelleriyle donatıyoruz. Nitelikli beşeri sermayeye de kucak açan önemli bir yatırımımız. Toplamda 3 bin kişilik yüksek nitelikli istihdamı ortaya çıkarıyoruz. Karapınar GES tamamlandığında yıllık 2 milyon tonun üzerinde karbon emisyonunun önüne geçeceğiz. Böylesine büyük bir yatırımla hem yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın elektriğini Konya´mızdan karşılayacağız hem de ülkemizin yeşil kalkınma devrimine karbon emisyonumuzu azaltarak katkı sağlayacağız. Tarımın ve sanayinin merkezi Konya´mız şimdi de yeşil dönüşümün ve yenilenebilir enerjinin merkezi oluyor.'

Altunyaldız, Karapınar GES´in bünyesinde son dönemin en güncel yerli ve milli teknolojilerini barındırması açısından da önemli bir yatırım olduğunu dile getirdi.

Milli Enerji ve Maden Politikası ile Türkiye´de hayata geçirilen kurulu gücün neredeyse tamamına yakınının yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlandığını hatırlatan Altunyaldız, enerji alanında kaynak çeşitliliğinin başarıyla hayata geçirildiğini kaydetti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —