Tarih: 04.08.2016 10:25

Kars Dikkat Çekiyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Hüryurt Gazetesi

Kars şehir merkezinin dışında yer alan tarihi ve doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor.

Tarih boyunca önemli medeniyetlere yaptığı ev sahipliğinin izlerini Türkiye´nin en doğu sınırında ki şehrin her köşesinde görmek mümkün. MÖ 13 bin yıldan beri birçok medeniyetin yaşadığı tarihi şehirlere kadar Kars görülmesi gereken bir tarih hazinesi. Tarih ve doğanın iç içe girdiği Kars´ta savaşlar, kahramanlıklar ve trajedilerle bezeli tarihi anılar, eserler ve anıtların sardığı şehir, havası, gölleri, nehirleri ve kayak tesisleriyle farklı bir boyut kazanıyor. Kars´a gelen bir kişinin 3 gününü ayırarak gezip göreceği birçok turizm alanı bulunmakta.

Kars şehir merkezine 2 kilometre mesafedeki Kars Kalesi 1153 yılında Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin emri ile yaptırılmış. 90 metre uzunluğunda 4 kapısı bulunan Kars Kalesi´nde kale burçları, Celal Baba Türbesi ve mescidin yanı sıra kaleden şehre bakışta ayrı bir görünüm oluşturuyor. Kars-Ardahan sınırları içerisinde bulunan Çıldır Gölü il için önemli bir turizm potansiyeli. Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 kilometrekare alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi´nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci gölü. Gölün en derin noktası 42 metre ve kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanması yapılabiliyor. Kars´a 30 kilometre uzaklıkta bulunan doğal değerlerden biri olan Kuyucuk Kuş Gölü Kars Akyaka karayolu üzerinde yer alıyor. Toplam alanı 218 hektar olan gölün suyunun asitli olması nedeniyle balık yetişmemektedir. Kuyucuk Gölü 214 kuş çeşidi ile dünyanın birçok yerinden ziyaretçi akınına uğramakta. Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası 2009 yılında Ülkemizin 13. Ramsar (Uluslararası öneme sahip sulak alanlar) alanı olarak ilan edildi. Göl ayrıca çevrede bulunan su kuşlarının beslenme ve barınma yeridir.

Kentin önemli turizm alanlarından biri olan Ani Antik Kenti Kars´a 45 kilometre uzaklıktaki Ocaklı köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehrinin batı yakasını oluşturan Ani, volkanik tüf tabakası üzerine kurulmuş bir ortaçağ şehri olma özelliğinin yanı sıra Anadolu´ya İpek yolu üzerinden girişte ilk konaklama şehri ve ticaret merkezi. Ani ülkemizi ziyaret eden turistlerin önemli uğrak merkezlerinden birisi olma özelliğinin yanı sıra Ani´de kent surları, Ortaçağ kiliseleri, Selçuklu mimari eserleri görülmeye değer.

Kars´a 53 kilometre uzaklıkta bulunan Sarıkamış ilçesinde ki Bayraktepe doğal güzellikleri ve altyapısı ile Türkiye´nin en önemli kayak tesislerinden birisi olma özelliği taşıyor. Kayak için ideal kar çeşidine ve müthiş doğal güzelliğe sahip kayak merkezinde saatte 2 bin 400 kişi kapasiteli bilgisayar donanımlı telesiyej sistemi bulunuyor. Tesisler beyaz gelinlik giymiş sarıçam ormanlarının arasında kuş sesleri eşliğinde kayak yapmanın keyfini yaşatıyor. Toplam 25 kilometre olan kayak merkezinde tesisler 2 etaptan oluşuyor. Birinci etapta 2 pist, ikinci etapta ise 5 pist bulunuyor. Sarıkamış çevresi özellikle Alp ve kuzey disiplini kayak uygulamaları ile kayak safari ve kızaklı geziler için çok uygun. Türkiye´nin yöresel mutfağı zengin olan Kars´ta, kebaptan, sebze yemeklerine, çorbadan tatlı çeşitlerine onlarca farklı çeşit bulunuyor. İlde ki bu zengin yemek kültürünün sırrı pek çok medeniyete ev sahipliği yapmasında ve tarihi ticaret yollarının üzerinde bulunmasında gizli.

İlin coğrafi özellikleri ile yemeklik malzemelerin doğal ve organik olması da bu farkın nedenleri arasında sayılabilir. Kaz kurutması Kars´ın başlıca meşhur yemekleri arasında yerini alır. Yörede yetişen evelik otu kurutularak pirinç, mercimek, un ve tereyağı katılarak yöreye has evelik çorbası Kars´ın yöresel çorbası olarak da bilinir. Kars özellikle bazı gıda maddelerinin üretiminde dünya çapında ün kazanmıştır. Kars balı, kaşarı, gravyeri, tulum peyniri bunların başında gelen ürünleridir. Hayvancılığın en önemli ekonomik faaliyet olduğu Kars´ta organik et ve et ürünleri alınması tavsiye edilir. Kars´ta hemen her lokantanın özel bir yemeği bulunuyor. Müşteriye sunulan spesiyaller mekânın en iyi yemeği olarak kabul edilir. Şehirde hayat erken başladığı ve erken bittiği için lokanta ve pastane gibi mekânlar sabah 07.00´da açılır gece 23.00´a kapanır. Restoranların ve pastanelerin büyük bir bölümünde kredi kartı geçerlidir. Havayolu ulaşımının da ile büyük faydası vardır. 2003 yılında başlatılan bölgesel havayolu taşımacılığı projesi kapsamında Kars´ın yurt içi ulaşım alternatifleri de arttı. Kars´tan İstanbul, Ankara ve İzmir´e ise karşılıklı uçuşlar yapılmaktadır.(Kars,Hüryurt Gazetesi-04.08.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —