• BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,43% 0,23
  • EURO

    34,81% 0,73
  • GRAM ALTIN

    2423,18% 1,82
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Katalan lider Carles Puigdemont, İtalya´da gözaltına alındı

Katalan lider Carles Puigdemont, İtalya´da gözaltına alındı

İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından çıkarılan arama ve yakalama emrinden dolayı gittiği Sardunya Adası´nda İtalyan sınır polisi tarafından gözaltına alınan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve eski Katalonya özerk hükümet başkanı

 

İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından çıkarılan arama ve yakalama emrinden dolayı gittiği Sardunya Adası´nda İtalyan sınır polisi tarafından gözaltına alınan Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve eski Katalonya özerk hükümet başkanı Carles Puigdemont´un cuma günü mahkemeye çıkarılacağı bildirildi.

Puigdemont´un ofisinden yapılan açıklamada, Adilfolk Uluslararası Buluşma toplantısına katılmak, Sardunya bölge başkanı ve Alghero belediye başkanı ile görüşmeler yapmak için Brüksel´den Alghero´ya giden Puigdemont´un havaalanında sınır polisi tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.

Puigdemont´un cuma günü Sassari´deki mahkemeye çıkarılacağı ve serbest kalması ya da iadesiyle ilgili kararın verilmesinin beklendiği ifade edildi.

PUİGDEMONT´UN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİLER

Diğer yandan Katalonya´daki bağımsızlık yanlısı siyasi partilerin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri, Puigdemont´un gözaltına alınmasına tepki göstererek İspanya´yı suçladı.

Özellikle sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlarda, İspanya´nın Lüksemburg´daki Avrupa Adalet Divanı´nı aldattığı, bir Avrupa Parlamentosu milletvekilini başka bir üye ülkede gözaltına aldırdığı savunuldu.

Katalonya özerk yönetimi başkan yardımcısı Josep Costa, 'Gözaltı en fazla birkaç saat sürecek ama İspanya´nın utancı tarihte hep kalacak.' diye yazdı.

Diğer yandan İspanya´da ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi´nin (PP) lideri Pablo Casado ise 'Puigdemont, anayasaya bağlılığa yaptığı darbeden dolayı İspanya´da yargılanmalı. (Başbakan) Pedro Sanchez de iktidarda kalmanın karşılığı olarak bir af uygulamak yerine mahkemenin vereceği karara saygı göstereceğine söz vermeli.' ifadelerini kullandı.

PUİGDEMONT İLE İLGİLİ SÜREÇ

Katalonya´da 1 Ekim 2017 tarihinde yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve 28 Ekim 2017´de Katalonya özerk parlamentosunda ilan edilen tek taraflı bağımsızlık ilanının hemen ardından 30 Ekim´de Belçika´ya kaçan eski Katalonya özerk hükümet başkanı Puigdemont, 2019 yılında AP milletvekili seçilmişti.

Belçika mahkemesi, İspanya´nın Puigdemont´un iadesiyle ilgili talebi reddetmişti.

AP, İspanya´daki yargı sürecinden kaçarak Belçika´da yaşayan Puigdemont ve diğer 2 Katalan AP milletvekilinin dokunulmazlığını geçtiğimiz mart ayında kaldırmıştı.

Avrupa Genel Mahkemesi dePuigdemont´un yaptığı itiraz sonuçlanana kadar dokunulmazlığın kaldırılmasının devam edeceği yönünde karar almıştı.

Bu gelişmeler üzerine İspanya´daki Yüksek Mahkeme, önceden sadece ulusal boyutta olan Puigdemont hakkındaki arama ve tutuklama kararını uluslararası düzeye çıkarmıştı.

 

 

 



16.8° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor