Tarih: 09.06.2017 14:12

Katalonya bağımsızlık referandumu için tarih verdi

Facebook Twitter Linked-in

Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, hükümet üyeleriyle basın karşısına çıkarak yaptığı açıklamada, referandumda 'Katalonya´nın cumhuriyet yönetimi şeklinde bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz' sorusunun yöneltileceğini duyurdu. Puigdemont, referandum sorusunun bölgede konuşulan Katalanca, Aranes ve İspanyolca olmak üzere 3 dilde yöneltileceğini belirtti.

Ocak 2016´da Katalonya Başkanı olarak göreve gelmesinden bu yana ´ya referandum ya referandum´ sözü verdiklerini vurgulayan Puigdemont, anlaşmalı bir referanduma gitmek için yaptıkları tüm girişimlerin İspanyol hükümeti tarafından geri çevrildiğini söyledi. 

​Katalonya Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da İspanyol hükümetinin ekonomik anlamda Katalonya´yı ´bir felaketin eşiğinde´ bıraktığını savundu: 'Katalonya´da vatandaşların sandığa giderek oylarıyla karar vermesini sürekli engelleyen İspanyol devletinin politikalarıyla, sosyal güvenlik fonlarında büyük kayıp oluştu, kamu açıkları büyüdü, yatırımlar durdu, altyapı projeleri engellendi.'

​Bu arada Katalonya´nın hiçbir şekilde yasal bir referandum gerçekleştiremeyeceğini bugüne kadarki tüm açıklamalarında vurgulayan İspanyol hükümetinin, 1 Ekim´de yapılacağı duyurulan bağımsızlık yanlısı referandumun iptali için Anayasa Mahkemesi´ne başvurması bekleniyor.

Katalonya´da 9 Kasım 2014´te yapılan ve Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği referanduma katılım yüzde 37.2 düzeyinde olmuş ve yüzde 80.76´lık bir oran Katalonya´nın bağımsızlığı için oy kullanmıştı.  

 

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —