• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Katar, ABD etkisinden çıkıyor mu?

Katar, ABD etkisinden çıkıyor mu?

ABD Başkanı Donald Trump´ın Ortadoğu ziyaretinin ardından Katar´ın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile arası açıldı. Bölge uzmanları, Katar´ın ABD´nin etkisi altından çıkmaya başladığı yönündeki iddiaları Spu

 

Siyaset uzmanı Atif Abdul Cevat, Katar´ın komşularıyla yaşadığı gerilimle ABD´nin hiçbir ilgisi olmadığını kaydederek bu konuda şu yorumda bulundu: “Katar ABD´nin Ortadoğu politikasında özel yere sahip çünkü Taliban gibi bazı terörist gruplarla iletişimi korumak için gerekli. Ayrıca Katar, silahlı gruplar tarafından rehin alınan Avrupa vatandaşlarının serbest bırakılmasında yardımcı oluyor.' 

ABD liderinin Ortadoğu ziyareti sırasında bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin inceliklerinin içine girmediğini belirten Cevat, ziyaret sırasında temel konuların terörle mücadele ve İran olduğunun altını çizdi.

´KATAR, SUUDİ ARABİSTAN´A KARŞI ÇALIŞAN EL CEZİRE´NİN FİNANSMANINDAN VAZGEÇMELİ´

Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Direktörü Enver İşki ise, Suudi Arabistan ve BAE ile gerilimi azaltmak için Katar´ın birkaç talebi yerine getirmesi gerektiğini aktararak şunu söyledi: “Katar İran´la ilişkileri kesmeli, Körfez ülkelerine sözlü saldırılarına son vermeli, Suudi Arabistan ve BAE´ye karşı çalışan El Cezire´nin finansmanından vazgeçmeli. Ayrıca bölgedeki terörist gruplara ve Yemen´deki Husilere yardım etmemeli”. 

Trump´ın Riyad ziyaretinin Katar´a yönelik tutumda bir değişikliğe yol açmadığını belirten İşki, “Beyaz Saray, Katar´ın Riyad´ın talimatlarına uyması gerektiğini net olarak ortaya koydu. ABD lideri, emirliğin eylemleriyle ilgili duyduğu hoşnutsuzluğu bu şekilde ifade etti” dedi.

Uzmanlara göre ABD liderinin bu duruşu, etkisini güçlendirmek isteyen Katar´ı bölgenin diğer ülkeleriyle ittifak arayışına itiyor.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor