• BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

‘Katar Emiri, Moskova´ya koruma almak için geldi´

‘Katar Emiri, Moskova´ya koruma almak için geldi´

Katar Emiri Tamim bin Hamad el-Tani´nin Moskova ziyaretini değerlendiren Rusya hükümetine ait Finans Üniversitesi´nin Siyasi Bilimler Departmanı´ndan Doçent Gevorg Mirzayan, Ortadoğu´nun en zengin ama en zayıf ülkelerden birinin genç hüküm

 

Katar´ın yaklaşık 1 yıldır, başta Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere komşularının uyguladığı politik ve ekonomik abluka koşullarında yaşadığını belirten Mirzayan, Sputnik´e açıklamasında bu konuda şu değerlendirmede bulundu: 

'Ortadoğu Enstitüsü´nün değerlendirmelerine göre, Suudi Arabistan´a karşı ekonomik savaşı sürdürmek için Katar´ın yeterli kaynağı var ama politik anlamda konumu o kadar güçlü değil. Özellikle ABD´nin müdahale ettiği bir durumda. Washington, Körfez müttefikleri arasında uzun süreli çatışmayı hoşnutsuzlukla takip ediyor. Bu çatışma ABD´nin imajını zedeliyor. Zira Körfez ülkelerinin Washington´un sözünden çıkmadığına inanılıyordu ama Katar bu kuralı bozdu. Üstelik ABD´nin çıkarlarına zarar veriyor, çünkü İran´la giderek kötüleşen ilişkiler bağlamında birleşik Körfeze ihtiyacı var.

´TRUMP, YEREL İSİMLERLE GÖRÜŞMELER GERÇEKLEŞTİRİYOR´

Tam da bu yüzden Trump şimdi tüm yerel hükümdarlarla özel görüşmeler gerçekleştiriyor. Önümüzdeki Mayıs ayında da onları Camp David´de toplayacak ve çatışmayı çözmeye çalışacak. Bu bağlamda, Rex Tillerson´un görevden alınması Katarlı elitleri üzmüştür. Sayın Tillerson, Katar´a ablukaya karşıydı ve belli bir seviyede Trump´ın Körfez işlerindeki duruşunu dengeliyordu.

´ABD, KATAR´A BASKI YAPACAK´

Şimdi de görünüşe bakılırsa ABD Başkanı, Katar´a baskı yapacak. Körfez ülkelerinin saldırılarına Trump´ın baskısı eklenirse Katar´ın işi zor olacak. Bu yüzden Moskova´ya ihtiyaç duyuyor. Maksimum hedef, Rusya´nın tam politik desteğini almak. Minimum hedef de bazı anlaşmaların sağlanması ve ardından bu anlaşmaların Trump´a baskı aracı olarak kullanılması. Amerikalılar zaten Katar´ın ülkeye Türkleri almasından rahatsızdı, şimdi bir de Ruslar çıktı başlarına.

´İRAN´LA SAVAŞ OLASILIĞI VARKEN…´

Ayrıca ABD´nin Katar´daki askerlerini geri çekeceği söylentileri yayılıyor. Washington bu söylentileri reddetse de İran´la savaş olasılığı varken üssün, İran dahil herkesle iyi geçinmeye çalışan Katar yerine İran´a düşman bir ülkede bulunmasını istediği ortada.

´TÜRK ÜSSÜ KATAR EMİRİ İÇİN YETERLİ DEĞİL´ 

Türk üssü Katar Emiri için yeterli değil. Onun daha sistemli ve öngörülebilir güvenlik garantöre ihtiyacı var. Topraklarını işgal etmeyecek bir garantöre. Emir Tamim´in Rusya ve S-400 sistemlerine ihtiyacı var. Diplomatik sorunların çözümü için Rusya´ya ihtiyacı var. Ancak Rusya´nın saf fedakarlıktan hareket etmeyeceği ortada.

´MOSKOVA´NIN KATAR YATIRIMLARINA İHTİYACI VAR´

Ticaretin artırılması yeterli değil, Moskova´nın Katar yatırımlarına ihtiyacı var. İki ülke bilim ve eğitim alanında işbirliği anlaşması imzaladı. Ayrıca Katarlılar, Vnukovo Havalimanı´nın yüzde 25´lik payını almak istiyor. İlgili anlaşmanın yaklaşık 2 ay sonra imzalanması bekleniyor.

Ancak Katar´ın sadece Moskova´ya değil, Rusya´nın Müslüman bölgelerine de yatırım yapması bekleniyor. Rusya Federasyonu´na bağlı İnguşetya Cumhuriyeti´nin lideri Yunus Bek Yevkurov, geçtiğimiz şubat ayında Katar´ı ziyaret ederek yatırım konusunda ön anlaşmaya vardı. Görünüşe bakılırsa söz konusu olan tarım programları.

Eğer Katar gerçekten de Rusya´ya Kuzey Kafkasya´yı kalkındırmakta yardımcı olmaya hazırsa Moskova da Katar´a bağımsızlığını korumaya yardımcı olmaya hazır olacak.'



14° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor