Tarih: 25.08.2017 16:47

Katar İran´la Yeniden Diplomatik İlişki Kuruyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Körfez ülkelerinin yaptırım baskısı altında olan Katar, İran´la diplomatik ilişkilerini yeniden kurma kararı aldı.

Katar Dışişleri Bakanlığı, büyükelçisinin Tahran´a döneceğini açıkladı. Katar, Suudi Arabistan´ın bir Şii imamı idam etmesi sonrasında, İran´daki Suudi Arabistan diplomatik temsilciliklerine saldırılar nedeniyle, 2016´nın Ocak ayında Tahran büyükelçisini geri çağırmıştı.

Doha yönetimi yaptığı yazılı açıklamada da, İran İslam Cumhuriyeti ile tüm alanlarda ikili ilişkileri güçlendirmek istediğini vurguladı.

Katar ayrıca Dışişleri Bakanı Şeyh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani´nin, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile telefonda görüştüğünü de açıkladı.

Katar Dışişleri Bakanlığı´ndan yapılan açıklamada ikilinin, ortak endişe konularını ve ikili ilişkileri geliştirme yollarını ele aldıkları belirtildi.

İran´dan da diplomatik ilişkilerin yeniden kurulması konusunda “memnuniyet verici” şeklinde bir açıklama geldi. Resmi haber ajansı IRNA, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasemi´nin “Katar hükümetinin bu adımını iyi dileklerle karşılıyoruz” açıklamasına yer verdi.

Katar ve İran, Basra Körfezi´nde dünyanın en büyük doğalgaz rezervlerine sahip. İran, Körfez ülkelerinin yaptırımları nedeniyle zor günler geçiren Katar´a gıda gönderimi de yapmıştı.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —