Tarih: 07.06.2017 20:58

´Katar, Suriye´deki Sünnilere desteğini çekebilir ancak Rusya ile yakınlaşamaz´

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya Bilimler Akademisi öğretim üyesi Aleksandr Filonik, Müslüman Kardeşler de dahil Sünni güçlere yardım ettiği bilinen Katar´ın İran´la yakınlaşmasının işin boyutunu değiştirdiğini söyledi. 

´KATAR´IN Şİİ GRUPLARI DESTEKLEMESİ, JEOPOLİTİK DENGELERİ KÖKTEN DEĞİŞTİRECEK´

Katar´ın Şii grupları da desteklemeye başladığını kaydeden Filonik, bu adımın bölgedeki jeopolitik dengeleri kökten değiştireceğini vurguladı. 

´TAHRAN-İRAN YAKINLAŞMASI, İKİLİ OYUN ŞÜPHELERİNİ UYANDIRDI´

Rusya Politika Teknolojileri Merkezi Müdür Yardımcısı Aleksey Makarkin, Katar´ın İran´la yakınlaşmasının Sünni dünyasında ciddi bir tepkiye yol açtığını belirtti.

Makarkin, 'Suudi Arabistan, İran´la Surive ve Yemen olmak üzere iki farklı cephede mücadele ediyor. Katar, her iki cephede de Riyad´ı resmi olarak destekliyor. Ancak Doha´nın Tahran´la gizli yakınlaşması, ikili oyun şüphelerine yol açtı ve tepkiye neden oldu' dedi.  

´KATAR´IN ADIMI, SADECE DIŞ POLİTİKA YELPAZESİNİ GENİŞLETMEYE YÖNELİK´

Suudi Arabistan ve Bahreyn´deki Şii grupların varlığı göz önüne alındığında bu iki ülkenin tepkisini haklı bulan Makarkin´e göre, Katar´ın İran´la yakınlaşması sadece dış politika yelpazesini genişletme girişiminden ibaret.

´RUSYA VE ABD´NİN TUTUMU, KATAR´I SÜNNİLERE DESTEĞİ ÇEKMEK ZORUNDA BIRAKABİLİR´

Makarkin, Katar krizinin ABD Başkanı Donald Trump´ın Suudi Arabistan ziyaretini ve İran´ı dizginleme hedefiyle iki ülke arasında yapılan rekor hacimdeki askeri anlaşmayı izlemesinin tesadüf olmadığını da savundu.  

Riyad´ın Washington´un desteğini aldığını, Moskova´nın ise krizin çözümü için müzakere masasına işaret ettiğini kaydeden Makarkin, Katar´ın Suriye´deki Sünni güçlere mali desteğini kesebileceğini ifade etti.

´RUSYA VE KATAR, İRAN´A RAĞMEN YAKINLAŞMAZ´

Ancak Rus uzman, Rusya ve Katar´ın İran´la dost olmasına rağmen, iki ülke  arasında yakınlaşma olmayacağı görüşünde.  




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —