Tarih: 13.03.2018 19:15

Katar ve BAE arasında Körfez krizinden sonraki ilk anlaşma

Facebook Twitter Linked-in

 

Katar resmi petrol şirketi Qatar Petroleum ile BAE hükümeti adına Abu Dhabi Supreme Petroleum Council, Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC), Japonya´nın Birleşik Petrol Geliştirme Limited Şirketi ve Al-Bunduq Limited Şirketi (operatör) arasında petrol sahasında geliştirmenin ve petrol üretiminin devamı için imtiyaz anlaşması yapıldı. 

Qatar Petroleum´un Başkanı ve CEO´su Saad Şerida el Kaabi, Qatar Petroleum´un her zaman ve her koşulda güvenilir ulusal petrol şirketi ve enerji sağlayıcısı olduğu yönündeki uluslararası itibarını teyit ettiğini söyledi.

Söz konusu anlaşma, Körfez ülkelerinin Katar´a ambargo uygulamaya başladığı Haziran 2017´den bu yana BAE ile imzalanan ilk anlaşma olma niteliği taşıyor.

Al-Bunduq sahası için ilk olarak Mart 1953´te Abu Dabi yönetimi ile D´Arcy Exploration Limited Şirketi arasında imzalanan imtiyaz anlaşması o tarihten beri birçok kez değiştirilmişti.

 

Mart 1969´da Katar ve Abu Dabi arasında Al-Bunduq sahasının eşit olarak iki taraf tarafından sahiplenilmesini öngören bir anlaşma yapılmıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017´de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —