• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Katar´a bir haftadır uygulanan abluka ortamında neler değişti?

Katar´a bir haftadır uygulanan abluka ortamında neler değişti?

Katar´ın diplomatik ablukaya alındığı günden bu yana geçen bir haftada, dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Katar, gıda yetersizliği ve tüketici paniği ile karşı karşıya kaldı.

 

Körfez ve Arap ülkeleri, Al Jazeera kanalının yayınlarını askıya alırken, Katar Havayolları´na ait uçaklara hava sahalarını kapattı. Russia Today (RT) televizyonu, Katar´ın tecrit edilmesinin ardından bu ülkedeki yaşamın nasıl değiştiğini araştırdı.

AL JAZEERA YASAKLARI 

Doha´nın tecrit edilmesiyle Arap dünyasında patlak veren siyasi kriz, ülkenin ekonomisine ve sosyal yaşamında da yansıdı. Katar´a uygulanan abluka, Al Jazeera kanalının ve Katar Havayolları´nın faaliyetlerini de etkiledi.

Al Jazeera´nın yayınları Suudi Arabistan´da ve Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) askıya alındı, Ürdün ve Mısır´daki ofisleri ise kapatıldı. Suudi Arabistan, Doha´dan kanalın yönetimini ve yayın politikalarını değiştirmesini istedi.

Yedioth Ahronoth gazetesi, İsrail´in de Al Jazeera´nın ürünlerinden memnun olmadığını yazdı. Haberde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu´nun artan diplomatik kriz ortamında kanalın ofislerini kapatma imkânlarını değerlendirdiği bildirildi.

GIDA EKSİKLİĞİ 

Katar´a en yakın komşuları tarafından uygulanan ulaşım ablukası, ülkedeki gıda stoklarının erimesi konusunda endişelere yol açıyor. Ablukanın başlatıldığı ilk saatlerde Katarlılar, marketlerdeki rafları boşalttı. Öte yandan İran havayolu şirketi Iran Air, önceki gün Katar´a, her birine 90 ton gıda yüklü 5 uçak gönderdiğini, bir uçağın da bugün gönderileceğini açıkladı. Şirketin sözcüsü, ihtiyaç oldukça sevkiyatlara devam edeceklerini bildirdi. İran´ın ayrıca Katar´a 3 gemi ile toplam 350 ton gıda tedarik ettiği belirtiliyor.

KATAR HAVAYOLLARI´NA LİSANS ENGELİ

Katar Havayolları şirketi de ablukadan nasibini aldı. Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan sivil havacılık Komisyonu, şirketin lisansını iptal etti ve ülkedeki temsilciliklerini kapattı. Riyad´ı Mısır ve BAE sivil havacılık bakanlıkları takip etti. 

Katar Havayolları Grup Yönetim Kurulu Başkanı Akbar Al Baker, şirketin Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü´ne şikayet edeceğini bildirdi ve ablukanın suçlusu olarak ABD Başkanı Donald Trump´a işaret etti.

FUTBOL DİPLOMASİSİ

Katar´ın ansızın ablukaya alınması, spor dünyasında da endişeyle takip ediliyor. Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) Başkanı Gianni Infantino, ihtiyaç halinde federasyonun da Katar krizinin çözümünde yer almaya hazır olduğunu açıkladı. 

KRİZ, 4 ÜLKENİN KATAR´LA İLİŞKİLERİNİ KESMESİYLE PATLAK VERDİ

5 Haziran´da Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri, özellikle Müslüman Kardeşler olmak üzere teröre destek verdiği gerekçesiyle Katar´la diplomatik ilişkilerini kestiğini açıklamıştı. Ardından Libya´nın doğu hükümeti, Yemen ve Maldivler de Katar´la diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmuştu. Mauritis ve Marutiania´nın da aynı kervana katılmasının ardından Ürdün ve Cibuti de Katar´la ilişkilerinin düzeyini düşürmüş, son olarak da Komorlar Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Buna rağmen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr dün, ihtiyaç halinde Katar´a tıbbi destek ve gıda temin edebileceklerini, Arap ülkelerinin Katar´a karşı hamlesinin ´abluka´ değil ´boykot´ olduğunu savundu. Bu açıklamaları yanıtlayan Katar Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi Müdürü Ahmed bin Said er-Rumeyhi, 'Kardeş Körfez ülkelerinin Katar´ın tek sınır kapısını kapatması, aynı şekilde hava ve deniz yolunu kapatması boykot olarak tanımlanamaz, bu doğrudan ablukadır' dedi.


23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor