• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

`Kayıp pazar` İran`a ilk `hücum` Almanya`dan

`Kayıp pazar` İran`a ilk `hücum` Almanya`dan

Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Nükleer müzakerelerde nihai anlaşmanın imzalanması ardından İran’ı ziyaret eden ilk Batılı siyasetçi oldu.

 

Gabriel dün, beraberindeki heyetle birlikte, üç gün sürecek olan İran ziyaretinin ilk durağı olan Tahran gitti. Burada düzenlenen bir oturumda Alman ve İranlı işadamlarına hitap eden Gabriel, “Eğer aramızdaki sorunları tartışmaz ve bunları çözmek için birlikte hareket etmezsek, Almanya ile uzun vadede iyi ekonomik ilişkilere sahip olamazsınız” dedi.

İsrail devletinin varlığının tartışma konusu olmadığının da altını çizen Gabriel, Almanya ile İran arasındaki ilişkilerin yeniden inşası için insan hakları konusunun da ele alınması gerektiğini belirtti.

Tahran’da üç bakan, İran Merkez Bankası başkanı ve İran Ticaret Odası başkanının yanı sıra, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile de bir araya gelecek Gabriel’in buradaki temaslarını tamamlamasının ardından İsfahan’a geçmesi planlanıyor.

ALMANYA’NIN HEDEFİ 10 MİLYAR EURO

Tahran’a uygulanan ambargolar İran ve Almanya arasındaki ticareti de doğrudan etkilemişti. İki ülke arasında, 2003-2004 yıllarında 8 milyar Euro değerinde ticaret yapılmış, bu rakam 2014 yılında 2 milyar 600 milyon euro’ya düşmüştü. Almanya, nihai nükleer anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 10 milyar euro’ya çıkarılmasını hedefliyor. Almanya, nihai nükleer anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki yıl içinde 10 milyar euro’ya çıkarılmasını planlıyor.

‘KAYIP PAZAR’A SIRADAKİ ZİYARETÇİLERİ İSPANYA VE FRANSA

Ambargolar nedeniyle iş çevrelerinin `kayıp pazar` olarak nitelendirdiği İran’ın sonraki ziyaretçileri ise İspanya Sanayi Bakanı Jose Manuel Soria ve Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius olacak.



13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor