Kazakistan`a Yapılan Ziyaretin Kazanımları
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Kazakistana yaptığı iki günlük ziyaret, iki ülkenin cereyan eden bölgesel konulara yönelik ortak siyasi algıya sahip olmasının yanı sıra Ankara-Astana ekonomi ilişkilerinin de doruk nokta
Fars Haber Ajansı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Kazakistana yaptığı iki günlük ziyaret, iki ülkenin cereyan eden bölgesel konulara yönelik ortak siyasi algıya sahip olmasının yanı sıra Ankara-Astana ekonomi ilişkilerinin de doruk noktasına ulaştığını gösterdi.
Fars Haber Ajansının Tacikistanın başkenti Duşanbeden aktardığı habere göre Erdoğanın, Kazakistana yaptığı resmî ziyareti sırasında, iki ülkenin üst düzey yetkilileri ikili, bölgesel ve uluslararası ilişkilerin gelişmesine ilişkin konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Bugün, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkiye Cumhurbaşkanı, iki ülkenin ticaret, ekonomi, yatırım, sanayi, ulaştırma ve kültürel alanlarda önemli iş birliğini ele aldı.
Ayrıca Erdoğan ve Nazarbayev, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin ikinci toplantısı ve Türk-Kazak Ortak Ticaret ve Yatırım Toplantısına da katıldı.
Ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini dostane ve kardeşlik bağları içinde olduğunu ifade eden Nazarbayev, Ankara-Astana arasındaki iş birliği düzeyini de yüksek düzeyli olarak değerlendirdi. Türkiye ile Kazakistan arasındaki stratejik ilişkilerinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan da, Kazak mevkidaşına yakın tarihte yapılacak Kazakistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılar diledi.
İki ülke Cumhurbaşkanının yaptığı ortak basın toplantısında konuşan ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın Astana ziyaretini Kazakistan-Türkiye arasındaki ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını belirten Nazarbayev, Kazak halkı, Kazakistanın bağımsızlığını diğer ülkelerden önce resmiyete tanıyan Türkiyeye özel saygı duyuyor. dedi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Bu yıl içinde biz, Kazak Hanlığının 550. yılını kutluyoruz ve Türk kökleri bulunan Türkiye Cumhurbaşkanının Kazakistanı ziyaret etmesi, bir nevi sembolik bir harekettir. diye konuştu.
Nazarbayev, Türkiyeyi Kazakistanın en yakın ve güvenilir siyasi ve ekonomi ortaklarından biri olarak nitelendirdi.
Nazarbayevin söylediğine göre hâlihazırda Kazakistanda Türk sermayesi ile çalışan 1600den fazla firma faaliyet gösteriyor. Türk iş adamları, Kazakistanın yeni başkenti Astananın inşasında aktif şekilde katkıda bulundu. Türk firmaların Kazakistandaki müteahhitlik işlerinin toplam değeri yaklaşık 20 milyar dolardır ve şu anda 1,5 milyar dolar değerinde olan 14 yatırım proje yapım aşamasındadır. Ayrıca Türk tarafına yeni 25 sanayi projenin gerçekleşmesi için de iş birliği yapması teklifinde bulunuldu.
Türkiyenin son 10 yıl içinde Kazakistanda, 1,8 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı ve şu anda iki ülkenin 3,5 milyar dolar değerinde 35 ortak projesinin yapımının sürdüğü söyleniyor. Kazak-Türk sanayi bölgelerini oluşturmak, ortak iş birliğinin gündeminde yer alıyor.
Nazarbayeve, Türk iş adamları için Avrasya Ekonomik Birliği de yeni piyasalara girme fırsatını sağlayabilir. Bu doğrultuda Ankaranın, Avrasya Ekonomik Birliği ile birlikte serbest ticaret bölgesini oluşturmak için ilgi göstermesi desteklenmeye değer. diye ifadelerde bulundu.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, bölgesel ve uluslararası kurumlar kapsamında iki ülke arasındaki iş birliği düzeyini tatmin edici olarak nitelendirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden dolayı memnun olduğunu ifade ederek şu sözleri söyledi: 2009 yılından bu yana Türkiye-Kazakistan ilişkileri stratejik bir aşamaya girdi ve 2012 yılında iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da artması için Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kuruldu.
Türkiye Cumhurbaşkanı ikili iş birliği konularının yanı sıra Nazarbayev ile Suriye, Irak, Yemen, Mısır ve Ukrayna gibi bölgesel ve uluslararası hususlarda da fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara ve Astananın ticaret, ekonomi, enerji, ulaşım ve güvenlik alanlarındaki iş birliklerini geliştirmek istediklerini açıkladı.
İlişkilerini geliştirmek için iki ülkenin de yeterli güç ve kapasiteye sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Asya ülkelerinin Hazar Denizi yoluyla uluslararası pazarlara açılabilmesi doğrultusunda Kazakistanın önemli rol oynayacağını söyledi ve şu şekilde konuştu: Bu hususta uygulamak istediğimiz projeler, bölgenin refah düzeyini arttırmaya yardım edecektir. (İran, Fars Haber Ajansı - 17 Nisan 2015)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
