• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Kazakistan`a Yapılan Ziyaretin Kazanımları

Kazakistan`a Yapılan Ziyaretin Kazanımları

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’a yaptığı iki günlük ziyaret, iki ülkenin cereyan eden bölgesel konulara yönelik ortak siyasi algıya sahip olmasının yanı sıra Ankara-Astana ekonomi ilişkilerinin de doruk nokta

 

Fars Haber Ajansı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kazakistan’a yaptığı iki günlük ziyaret, iki ülkenin cereyan eden bölgesel konulara yönelik ortak siyasi algıya sahip olmasının yanı sıra Ankara-Astana ekonomi ilişkilerinin de doruk noktasına ulaştığını gösterdi.

Fars Haber Ajansının Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’den aktardığı habere göre Erdoğan’ın, Kazakistan’a yaptığı resmî ziyareti sırasında, iki ülkenin üst düzey yetkilileri ikili, bölgesel ve uluslararası ilişkilerin gelişmesine ilişkin konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Bugün, Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkiye Cumhurbaşkanı, iki ülkenin ticaret, ekonomi, yatırım, sanayi, ulaştırma ve kültürel alanlarda önemli iş birliğini ele aldı.

Ayrıca Erdoğan ve Nazarbayev, Türkiye-Kazakistan Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyinin ikinci toplantısı ve Türk-Kazak Ortak Ticaret ve Yatırım Toplantısına da katıldı.

Ülkesinin Türkiye ile ilişkilerini dostane ve kardeşlik bağları içinde olduğunu ifade eden Nazarbayev, Ankara-Astana arasındaki iş birliği düzeyini de yüksek düzeyli olarak değerlendirdi. Türkiye ile Kazakistan arasındaki stratejik ilişkilerinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Erdoğan da, Kazak mevkidaşına yakın tarihte yapılacak Kazakistan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde başarılar diledi.

İki ülke Cumhurbaşkanı’nın yaptığı ortak basın toplantısında konuşan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Astana ziyaretini Kazakistan-Türkiye arasındaki ilişkilerinde yeni bir sayfa açtığını belirten Nazarbayev, “Kazak halkı, Kazakistan’ın bağımsızlığını diğer ülkelerden önce resmiyete tanıyan Türkiye’ye özel saygı duyuyor.” dedi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, “Bu yıl içinde biz, Kazak Hanlığının 550. yılını kutluyoruz ve Türk kökleri bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Kazakistan’ı ziyaret etmesi, bir nevi sembolik bir harekettir.” diye konuştu.

Nazarbayev, Türkiye’yi Kazakistan’ın en yakın ve güvenilir siyasi ve ekonomi ortaklarından biri olarak nitelendirdi.

Nazarbayev’in söylediğine göre hâlihazırda Kazakistan’da Türk sermayesi ile çalışan 1600’den fazla firma faaliyet gösteriyor. Türk iş adamları, Kazakistan’ın yeni başkenti Astana’nın inşasında aktif şekilde katkıda bulundu. Türk firmaların Kazakistan’daki müteahhitlik işlerinin toplam değeri yaklaşık 20 milyar dolardır ve şu anda 1,5 milyar dolar değerinde olan 14 yatırım proje yapım aşamasındadır. Ayrıca Türk tarafına yeni 25 sanayi projenin gerçekleşmesi için de iş birliği yapması teklifinde bulunuldu.

Türkiye’nin son 10 yıl içinde Kazakistan’da, 1,8 milyar dolardan fazla yatırım yaptığı ve şu anda iki ülkenin 3,5 milyar dolar değerinde 35 ortak projesinin yapımının sürdüğü söyleniyor. Kazak-Türk sanayi bölgelerini oluşturmak, ortak iş birliğinin gündeminde yer alıyor.

Nazarbayev’e, “Türk iş adamları için Avrasya Ekonomik Birliği de yeni piyasalara girme fırsatını sağlayabilir. Bu doğrultuda Ankara’nın, Avrasya Ekonomik Birliği ile birlikte serbest ticaret bölgesini oluşturmak için ilgi göstermesi desteklenmeye değer.” diye ifadelerde bulundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, bölgesel ve uluslararası kurumlar kapsamında iki ülke arasındaki iş birliği düzeyini tatmin edici olarak nitelendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden dolayı memnun olduğunu ifade ederek şu sözleri söyledi: “2009 yılından bu yana Türkiye-Kazakistan ilişkileri stratejik bir aşamaya girdi ve 2012 yılında iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da artması için Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kuruldu.”

Türkiye Cumhurbaşkanı ikili iş birliği konularının yanı sıra Nazarbayev ile Suriye, Irak, Yemen, Mısır ve Ukrayna gibi bölgesel ve uluslararası hususlarda da fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara ve Astana’nın ticaret, ekonomi, enerji, ulaşım ve güvenlik alanlarındaki iş birliklerini geliştirmek istediklerini açıkladı.

İlişkilerini geliştirmek için iki ülkenin de yeterli güç ve kapasiteye sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orta Asya ülkelerinin Hazar Denizi yoluyla uluslararası pazarlara açılabilmesi doğrultusunda Kazakistan’ın önemli rol oynayacağını söyledi ve şu şekilde konuştu: “Bu hususta uygulamak istediğimiz projeler, bölgenin refah düzeyini arttırmaya yardım edecektir.” (İran, Fars Haber Ajansı - 17 Nisan 2015)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor