Tarih: 18.01.2018 10:11

Kazakistan´dan ABD´li şirketlerle 2.5 milyar dolarlık anlaşma

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Dışişleri Bakanlığı´nın konuyla ilgili yayınladığı açıklamada, 'Ziyaret sırasında, Boeing, GE Transportation, GE Digital, Chevron, Air Astana, Passajirskie Perevozki (Yolcu Taşımacılığı) şirketi, SCAT hava taşımacılığı şirketi ve Ulusal Refah Fonu ‘Samruk-Kazına´ arasında yapılan yeni anlaşmalar dâhil olmak suretiyle çok sayıda ticari sözleşme ve belge imzalandı' ifadelerine yer verildi. 

ABD Başkanı Donald Trump ile Beyaz Saray´da bir araya gelen Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ABD´den 7.5 milyar dolarlık ürün almaya hazır olduğunu beyan etti. Trump ise Kazakistan´a yapılacak ihracatın ABD´deki istihdam sayısının artmasına imkân tanıyacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı´nın verdiği bilgiye göre ABD ile Kazakistan, 2016´da 1.9 milyar dolar düzeyinde bulunan karşılıklı ticaretin cirosunu arttırmak istiyor.

Açıklamada, Boeing ile Kazakistan´ın iki hava taşımacılığı şirketi arasında 1.3 milyar dolarlık anlaşma imzalandığını, söz konusu anlaşmalar sayesinde 7 binden fazla kişiye istihdam imkânı sağlanacağı vurgulandı.

Diğer yandan General Electric ile Kazakistan Demiryolları arasında, 3 bin 500 kişinin istihdam edilmesini sağlayacak 900 milyon dolarlık anlaşmaların, ayrıca GE Digital ve Ulusal Refah Fonu ‘Samruk-Kazına´ arasında stratejik ortaklık anlaşmasının imzalandığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca iki ülkenin bu yıl içerisinde stratejik enerji diyalogu ile ilgili teknik görüşmelere başlayacağı ifade edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —