Tarih: 04.05.2020 10:36

Kazakistan´dan ülkede biyolojik silahların geliştirildiği hakkındaki iddialara yalanlama

Facebook Twitter Linked-in

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, ülkede biyolojik silah geliştirmeye yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığını duyurdu.

Bakanlığın sitesinde yayınlanan açıklamada, Kazakistan´da biyolojik silah geliştirmeye yönelik herhangi bir çalışma yapılmadığı belirtilerek, biyolojik güvenlik konularının ulusal güvenliği sağlama sisteminin ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı.

‘Kazakistan´da hiçbir biyolojik silah geliştirilmiyor, diğer devletlere karşı araştırma yapılmıyor´

Bakanlık, “Tüm sorumluluğu üstlenerek Kazakistan´da hiçbir biyolojik silah geliştirilmediğini, diğer devletlere karşı herhangi bir araştırma yapılmadığını duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın bu açıklaması, son zamanlarda Kazak ve dış medya kuruluşlarının haberlerinde Kazakistan´da biyolojik laboratuvarların faaliyette bulunduğu şeklindeki iddiaların sıklaşması üzerine yapıldı. Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, bu yöndeki bilgilerin doğru olmadığını açıkladı.

‘Alma-Ata´daki laboratuvarda yerli koronavirüs test sistemleri geliştiriliyor´

Alma-Ata´daki Aykimbayev Çok Tehlikeli Enfeksiyonlar Ulusal Bilim Merkezi´nde kurulan Merkezi Referans Laboratuvarı´nın tamamen Kazakistan´a ait olduğu ve sadece cumhuriyet bütçesinden finanse edildiği bildirilen açıklamada, “Laboratuvarın faaliyetleri Kazakistan´daki biyolojik güvenliğinin sağlanması, temel ve uygulamalı bilimsel araştırma işlerinin yapılması üzerine odaklanmıştır” denildi.

Bakanlık, ülkedeki sağlık sisteminin Kovid-19 salgını ile mücadeleye yöneldiği bu sıralarda söz konusu laboratuvarda koronavirüsü saptamaya yönelik yerli test sistemlerinin geliştirildiğinin altını çizdi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —