• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Kerry Suriye Krizi İçin Suudi Kralla Görüştü

Kerry Suriye Krizi İçin Suudi Kralla Görüştü

Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye hükümet güçleri ve isyancılar arasındaki şiddeti durdurmaya yönelik anlaşmayı güçlendirmek üzere Suudi Arabistan´dan destek istedi. Kerry, Ortadoğu´daki krizlerin ele alınacağı ve önümüzdeki ha

 

Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye hükümet güçleri ve isyancılar arasındaki şiddeti durdurmaya yönelik anlaşmayı güçlendirmek üzere Suudi Arabistan´dan destek istedi. Kerry, Ortadoğu´daki krizlerin ele alınacağı ve önümüzdeki haftanın ilerleyen günlerinde yapılacak görüşmeler öncesinde bölgede nabız tutuyor.

Suriye´de sallantıda olan ateşkes anlaşması için destek toplamaya çalışan Bakan Kerry, Suudi Arabistan Kralı Salman´la biraraya geldi. Suudi Arabistan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat´ı devirmeye çalışan isyancıları en çok destekleyen ülkelerin başında geliyor.

Suudi Arabistan resmi haber ajansına göre Dışişleri Bakanı Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El Cubeyir, Suriye´deki gelişmeleri ele aldı.

Bugün geç saatlerde Viyana´ya geçecek olan Kerry, burada İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni´yle Libya´daki yeni hükümete destek ve Libya´da güvenlik konulu dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmeye evsahipliği yapacak.

Batılı güçler, Muammer Kaddafi´nin 2011‘de devrilip öldürülmesinden bu yana karmaşa içinde olan Libya´daki yeni Ulusa Uyum Hükümeti´nin ülkeyi birleştirmesini umuyor.

Suriye Grubu Buluşuyor

17 ülkeli Uluslararası Suriye Destek Grubu, Salı günü Viyana´da biraraya gelerek duraksayan siyasi görüşmeleri, Şubat ayında varılan ateşkes anlaşmasını devam ettirmenin zorluklarını ve Birleşmiş Milletler´in insani yardım ulaştırmada çektiği sıkıntıları masaya yatıracak.

Ancak bazı çevrelerde Suriye Hükümeti´nin son dönemdeki askeri hamlelerinin, savaşı sona erdirmenin tek yolu olarak görülen siyasi görüşmelerin yeniden başlatılmasını engelleyebileceği söyleniyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Cuma günü Bakan Kerry´nin iki haftalık Ortadoğu, Avrupa ve Asya turuna çıkmasından hemen sonra yaptığı açıklamada, ”Suriye´deki tüm gelişmeler doğru yönde ilerlemiyor” şeklinde konuştu.

Amerika ve Rusya, Suriye´de Nisan ayı sonundan bu yana yerel çapta ateşkes ilan edilmesi için çabaları yoğunlaştırdı. Amaç, Şubat ayında varılan ulusal çaptaki ateşkesin bozulmasına engel olmak.

Ateşkesin Önündeki Sorunlar

Suriye´de hükümet güçleri ve isyancıları arasındaki çatışmalar azalırken iki taraf arasındaki gerginlik artmaya devam etti.

Nisan ayı sonunda Suriye´de siyasi geçiş üzerine BM tarafından başlatılan görüşmeler, hükümet ve isyancılar yüzyüze görüşmeden sona erdi. Bir sonraki tur görüşmelerin yapılıp yapılmayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rus Sputnik haber ajansına verdiği söyleşide, yeni tur görüşme açmadan önce Suriye destek grubunun görüşmelerinin sonucunu bekleyeceğini söyledi.

Kimi uzmanlar Suriye´deki askeri dinamiklerin görüşmelerin ilerlemesini engelleyeceği görüşünde.

Düşünce kuruluşu Atlantik Konseyi Ortadoğu uzmanı Nusayba Yunus, ”Önemli olan, masaya getirdiğiniz kozdur. Rusya destekli Esat rejimi, isyancılara karşı verdiği mücadelede somut kazanımlar elde etti. Bu nedenle ödün vermek istemeyecektir” şeklinde konuştu.

Rusya ise Salı günkü görüşmelerde Suriye´de terör örgütleri ve isyancıların kaynaşmasını engelleme çağrısı yapmak istiyor.

Kerry´nin Seyahatleri

Dışişleri Bakanı Kerry Viyana´dayken Amerika, Rusya ve Fransa ise Azerbaycan ve Ermenistan arasında bulunan ancak resmi olarak Azerbaycan´a ait olan Dağlık Karabağ´ı istikrara kavuşturmak için girişimlerde bulunmaya yoğunlaşacak.

Dağlık Karabağ, Nisan ayında yıllar sonra en şiddetli çatışmalara sahne olmuştu.

Dışişleri Bakanı Kerry, Viyana´dan sonra Brüksel´de NATO dışişleri bakanları toplantısına katılacak. Kerry, daha sonra Burma´ya geçecek. Burma ziyaretinin amacı, ülkenin yeni seçilen hükümetine Amerika´nın destek verdiğini göstermek.

Kerry, önümüzdeki hafta ise Vietnam´da Başkan Obama´ya katılacak.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor