• BIST 100

    10562,21%2,35
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,03% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2477,42% 0,47
  • Ç. ALTIN

    3969,21% 0,52

Kesebli Ermeniler evlerine dönüyor

Kesebli Ermeniler evlerine dönüyor

Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşın 21 Mart’ta şehre sıçramasıyla hayalet kente dönüşen Keseb’i terk etmek zorunda kalan Ermeniler yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilmekiçin memleketlerine dönüyor.

Agos gazetesinden Lora Baytar Çapar`ın haberine göre; Çoğunlukla Lazkiye’ye sığınan Keseb halkı, Suriye ordusunun şehrin kontrolünü yeniden ele geçirmesinin ardından, yaşamlarına kaldıkları yerden devam edebilmek için evlerine dönmeye başladı.

Vakıflı Köyü’nde 40 gün boyunca misafir edilen Kesebli Ermenilerden köyde kalan altı kişi, 4 Temmuz Cuma günü açılan Yayladağ sınırından geçerek evlerine döndü. Vakıflı Köyü’nde misafir edilen 18 Kesebli Ermeni, 15 Mayıs’ta Beyrut’a gitmiş, bir kısmı akrabalarının yanına yerleşmiş, orada yakını olmayanlar ise huzurevine yerleştirilmişti. Huzurevinde kalanlardan Zaven Hovsepyan, yaşadığı travmaya daha fazla direnemedi ve hayata gözlerini yumdu. Hovsepyan’ın cenazesi Ancar’da, Musadağlıların mezarlığına gömüldü. Kesebli misafirlerden Luder Tırtıryan, 24 Nisan’da Vakıflı Köyü’nde toprağa verilmişti. 94 yaşındaki Karun der Sahagyan ise, bu kadar çileye dayanamadı ve Lazkiye’de vefat etti.

‘Yine yıksalar yine yaparım’

Vakıflı’ya 40 dakika mesafede bulunan Yayladağ sınır kapısında yakınlarına kavuşanlar arasında, dört kişilik Ayntablıyan Ailesi ile Hovsanna ve Movses kardeşler vardı.

Evleri bombalanarak yıkılan Yesayi Ayntablıyan, “Hayata iki koyunla başladım. Şimdi gittiğimde yine iki koyunla başlayacağım. Yine yıkacaklarını bilsem de, evimi tekrar yapacağım. Biz keyiften çıkmadık evimizden. Buraya geleceğimiz aklımızdan bile geçmezdi. Bir buçuk gün içinde sakallılar gelip koyunlarımızı aldılar, ardından da bizi esir aldılar.” dedi.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor