• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Kıbrıs Dışişleri: Erdoğan darbe girişimi sonrası çözüme daha yatkın olabilir

Kıbrıs Dışişleri: Erdoğan darbe girişimi sonrası çözüme daha yatkın olabilir

Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın adanın birleştirilmesi için bir anlaşmaya daha yatkın olabileceğini söyledi.

 

Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi altında yapılan görüşmelerin son turu kasımda Cenevre´de yapıldı ancak taraflar Güney ve Kuzey kesimlerini tek devlet altında birleştirme konusunda anlaşmaya varamadı.

İkili görüşmeler ocak ayında tekrarlanacak.

´SORUNUN ÇÖZÜLÜP ÇÖZÜLMEYECEĞİNİ BELİRLEYECEK KONU GÜVENLİK KONUSUDUR´

Kasulidis dün gazetecilere yaptığı açıklamada, darbe girişiminden sonra çok sayıda subay ve ordu mensubunun tutuklanması ve görevden uzaklaştırılmasının, Erdoğan´ı 1974 yılından bu yana Kıbrıs´ta konuşlu Türk askerlerinin çekilmesi konusunda elini rahatlatabileceğini söyledi.

'Kıbrıs´la ilgili tüm iç sorunları çözme süreci içindeyiz ancak sorunun çözülüp çözülmeyeceğini belirleyecek konu güvenlik konusudur. Türk ordusu açısından sorun 1974´te çözülmüştür ancak benim görüşüme göre başarısız darbe girişiminden sonra ordu engeli artık ortadan kalkmıştır' dedi.

Güney tarafı, adadaki Türk askerlerinin çekilmesini anlaşmanın temel koşulu olarak görüyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiyadis ile Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı 9 Ocak´ta Cenevre´deki Birleşmiş Milletler ofisinde yeniden bir araya gelecekler.

Bu toplantıya 2 gün sonra İngiltere, Türkiye ve Yunanistan´ın temsilcileri de katılacak.

Bu 3 ülke adaya anayasal bir çözüm getirilmesi için süren çabaların garantörleri.

´BUGÜN İÇİN TÜRKİYE´NİN MOTİVASYON NEDENİ AB ÜYELİĞİ DEĞİL´

Kasulidis, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeleri dahil olmak üzere diğer büyük devletlerin de istedikleri takdirde görüşmelere katılabileceklerini ve bu aşamada yeni önerilerin de getirileceğini söyledi.

Varılacak anlaşma, biçimsel olarak Güvenlik Konseyi tarafından onaylanacak.

Kasulidis, 'Bugün için Türkiye´nin motivasyon nedeni AB üyeliği değil. Daha çok Suriye, Musul ve kendi toprakları üzerinden Avrupa´ya taşınabilecek doğalgaz yataklarından istifade edebilmek' ifadelerini kullandı.




17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor