• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Kıbrıs müzakerelerinde kritik dönemeç

Kıbrıs müzakerelerinde kritik dönemeç

Kıbrıs müzakerelerinde kritik zirve bugün Türk ve Rum liderlerin katılımıyla Cenevre´de başlıyor.

 

İsviçre´nin Cenevre kentindeki BM merkezinde, Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ve BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth´ın katılacağı müzakereler bugün başlayacak.

Yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres´in de katılacağı zirvede henüz anlaşmaya varılamayan konular ve toprak paylaşımı ele alınacak. Görüşme öncesi hazırlanan plana göre, Akıncı ve Anastasiadis 11 Ocak´ta hazırladıkları haritalarını sunacak. 

Müzakerelerin ardından 12 Ocak´ta, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere´nin de katılacağı beşli konferans düzenlenecek. Konferansa BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile gerekli görülmesi halinde diğer ilgili tarafların temsilcilerinin de katılması bekleniyor.

KIBRIS, 2017´DE REFERANDUMA GİDEBİLİR

Türkiye´nin garantörlüğü ve Kıbrıs´taki Türk askerinin akıbetinin de belirleneceği zirveden anlaşma çıkması halinde Kıbrıs´ın kuzeyi ve güneyini federal bir çatı altında birleştirecek ‘Yeni Kıbrıs planı´ ortaya çıkacak. Her şeyin planladığı gibi gitmesi halinde, planın 2017´nin ilk yarısında Kıbrıslılar sandık başına gidecek.

Akıncı ve Anastasiadis, kasım ayında yine İsviçre´nin Mont Pelerin kasabasında gerçekleştirilen zirvenin istenilen sonucu vermemesinin ardından 1 Aralık´ta adada bir araya gelerek, müzakerelere devam ve ocak ayında Kıbrıs ile ilgili uluslararası bir konferans gerçekleştirme kararı almıştı.




22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor