• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

´Kıbrıs´ı sahipleniyoruz

´Kıbrıs´ı sahipleniyoruz

42 yıldır sürmekte olan Kıbrıs görüşmelerinde sona yaklaşıldığı bu aşamada, dün Atatürk Florya Köşkü´nde Kıbrıs´la ilgili bir toplantı yapıldı.

 

Yalçın Bayer

42 yıldır sürmekte olan Kıbrıs görüşmelerinde sona yaklaşıldığı bu aşamada, dün Atatürk Florya Köşkü´nde Kıbrıs´la ilgili bir toplantı yapıldı.

‘Kıbrıs´ı Sahipleniyoruz´ başlıklı toplantı masasında Atatürk´ün şu sözü yer alıyordu: “Efendiler, Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece ikmal yollarımız tıkanır. Kıbrıs´a dikkat ediniz, bu ada bizim için çok önemlidir.”

Sanayici Şaban Gülbahar´ın önderliğindeki yuvarlak masa toplantısına 21 Sivil Toplum Örgütü´nün başkanı ve temsilcileri katıldı. Vakıf ve STK´ların, Kıbrıs görüşmeleri için bir ortak görüş deklarasyonu yayınlayacakları belirtiliyor. 

Bilindiği gibi Türk ve Yunan temsilcileri arasında Kıbrıs görüşmeleri 9-11 Ocak tarihlerinde Cenevre´de yapılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın, Cenevre´deki görüşmelere, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı´dan başka Başbakan Hüseyin Özgürgün´ün de katılmasını istediği öğrenildi.

Görüşmeler sırasında, “BM Güvenlik Konseyi´nin 4 Mart 1964 tarihli kararı ile Kıbrıs´ı ele geçiren Rumların adanın meşru yöneticisi; uluslararası hukuka göre self determinasyon hakkını kullanan Kıbrıslı Türklerinin gayrimeşru tebası sayılamaz” görüşüne karşı çıkılarak “Kıbrıs Türklerinin, Cenevre´de yapılacak ‘Beşli Konferans´ta da eşit ortak statü ile yer almasının önkoşul olması gerektiği” belirtiliyor.

Yapılacak açıklamada şu hususların da dikkate alınması isteniyor:

TÜRKLERİN VAKIF MALLARI

1 Temmuz 1878 tarihinde Kıbrıs adasının Büyük Britanya İmparatorluğu´na kiralanmasından sonra sistematik bir şekilde tapu kayıtlarında sahtecilik yapılarak el değiştiren Osmanlı Türk Vakıf malları gerçek sahipleri olan Türklere iade edilmelidir. Vakıf hukuku gereği adadaki Türk vakıf malları yüzölçümü adanın % 30.2´lik kısmı kadardır.

Dört özgürlüğün (yerleşim, dolaşım, çalışma, mülk edinme) uygulamaya konması, ‘oluşturulacak Türk devletinin Rumlar tarafından sivil istilaya uğramasına yol açacağından kabul edilemez.”

KİMLER KATILDI: FLORYA Atatürk Köşkü´ndeki toplantıya katılan derneklerden bazıları şöyle: Avrasya Bir Vakfı, Aydınlar Ocağı, Anadolu Aydınlar Ocağı, Türk Ocakları Vakfı, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı, Türk Edebiyat Vakfı, Ahmet Yesevi Vakfı, Türk Mukavemet Teşkilatı, Türkiye Emekli Subaylar Derneği.

 


17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor