Tarih: 15.09.2016 21:17

‘Kıbrıs´ta Çözüme Doğru İlerleme´

Facebook Twitter Linked-in

 

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide yayınladığı açıklamada Kıbrıs barış görüşmelerinde taraflar arasında bu yıl sonunda bir anlaşmaya ulaşma taahhüdü çerçevesinde önemli ilerleme sağlandığını belirtti.

Eide, Ada´daki iki lider adına yaptığı açıklamada “Hala çözüme kavuşturulamayan zorluklardan haberdar olan iki lider 2016 yılında kapsamlı bir çözüme ulaşma çabalarına devam etme ve bunu yoğunlaştırma taahhütlerine bağlılar,” dedi.

Eide, yönetim, iktidar paylaşımı, ekonomi ve mülk konularında önemli ilerlemeler olsa da güvenlik, garantiler ve bölgesel anlaşmazlıklar konusunda görüş alışverişi yapıldığını söyledi.

Eide, karşılıklı anlayış çerçevesinde güçlü bir şekilde bunları çözme kararlılığı olduğunu vurguladı.

Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi, ayrıca Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiades´in Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile 25 Eylül´de biraraya geleceğini de kaydetti.

Kıbrıs bağımsızlık anlaşmasına göre Ada´nın toprak bütünlüğü Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından garanti altına alınmış durumda. Bu, Ada´nın birleşme görüşmelerinde en zorlu konulardan biri. Rum tarafı buna karşı çıkarken Türk tarafı bunu destekliyor.

Birçok diplomat uzun yıllar boyunca Kıbrıs sorununun çözümü için çaba harcadı ama sonuca ulaşamadı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —