Tarih: 06.01.2017 18:42

Kıbrıs´ta Olumlu Gelişme Gerekli

Facebook Twitter Linked-in

 

AP

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu perşembe günü yaptığı bir açıklamada, Kıbrıs´ın birleşmesi için varılacak bir anlaşmaya ilişkin “her zamankinden daha iyimser” olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletlerin (BM) yeni Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaklaşmakta olan Kıbrıs müzakerelerini görüştükten sonra gazetecilere konuşan Çavuşoğlu, bununla birlikte toprak, sınırlar, güvenlik ve garantör ülkeler olmak üzere “ciddi konular” olduğunu sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu her şeye rağmen yöntemler ile çerçevenin ortada olduğunu ve “Kıbrıs´ta çözüme ulaşılabileceğini” ifade etti.

Çavuşoğlu, “Sadece Türkiye değil, Yunanistan, Kıbrıs´taki iki taraf, Doğu Akdeniz, bölgemiz ve dünyanın böylesi olumlu bir gelişmeye ihtiyacı var.” dedi.

Çavuşoğlu´nun açıklamaları, Kıbrıs Rum Kesimi Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis ile KKTC lideri Mustafa Akıncı arasında yıllarca süren ayrılığa son vermek adına Cenevre´de 9 Ocak´ta başlayacak görüşmelerin üç gün öncesinde geldi.

Görüşmelerin son günü olan 12 Ocak´ta iki lidere Kıbrıs´ın İngiltere, Yunanistan ve Türkiye´den oluşan ve anlaşma sonrası güvenlik düzenlemeleri üzerine fikir birliğine varmayı amaçlayan üç garantör ülkesi de katılacak. Çavuşoğlu, Avrupa Birliği´nin de “danışman” sıfatıyla görüşmelerde bulunacağını belirtti.

Çavuşoğlu, anlaşmaya hazır olunca ve bunun için irade de varsa bazıları ciddi bile olsa sorunların hepsinin üstesinden gelinebileceğini vurguladı.

“Bence en önemli konu Ada´daki iki halkın düşüncesidir.” diyen Çavuşoğlu, “Bu konuda Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin daha fazla problemi var. Halkı ikna etmeleri gerekiyor. Türk tarafında bu kadar ciddi bir sıkıntı yok. Tabii Türk halkının kaygıları da göz ardı edilemez.” diye devam etti.(ABD,AP,06.01.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —