Tarih: 09.09.2015 15:18

Kim Ne Kadar Mülteci Ağırlayacak

Facebook Twitter Linked-in

 

Radio France Internationale

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker´ın çarşamba günü yeni mülteci ağırlama planını sunması bekleniyor. Geçtiğimiz mayıs ayında AB yürütme organının teklif etmiş olduğu 40 bin mültecinin geri gönderilmesine ek olarak 120 bin mültecinin AB ülkeleri arasında dağıtılmasını önerecek.

Pazartesi günü Avusturya´da olan Avrupa Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, 'AB üyesi hiçbir ülke bu sorunla tek başına mücadele edemez. Ancak gerçek bir birlik gibi davranırsak bu sorun ile baş edebiliriz.' dedi. Çarşamba günü Avrupa Komisyonu Başkanı´nın, AB ülkeleri tarafından ağırlanacak zorunlu mülteci kotasına ilişkin bir dizi öneri daha sunması bekleniyor.

İtalya, Yunanistan ve Macaristan´dan gelen toplam 160 bin mültecinin AB üye ülkeleri arasında dağıtılması gerekiyor. Bu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin açıkladığı dünyadaki dört milyon Suriyeli mülteci (2,1 milyonu Mısır, Ürdün, Lübnan´da; 1,9 milyonu Türkiye´de) sayısı karşısında çok az. Jean Claude Juncker´in bu yeni planından önce birçok ülke zaten ağırlamaya hazır oldukları mültecilerin sayısını artırmıştı.

İlk aşamada ayak direse de İngiltere Başbakanı önümüzdeki beş yıl içerisinde Suriye ve komşu ülkelerde mülteci kamplarında kalan 20 bin Suriyeliyi ağırlayacağını söyledi. İngiliz hükûmeti kabul edilecek mültecilerin öncelikle öksüz, yetim çocuklar olması konusunda ısrar ediyor.

Fransa ise iki yıl içerisinde 24 bin mülteciyi ağırlamaya hazır olduğunu ifade ediyor.

Fransa ve İngiltere tarafından artırılmış rakamlar bile Almanya´nın rakamları yanında düşük kalıyor. Ülke bu yıl 800 bin sığınma talebinin geleceğini tahmin ediyor. Şansölye Angela Merkel, göçmenlerin durumunu iyileştirmek ve entegrasyonlarını sağlamak için 2016 yılı için altı milyar avroluk bir federal program öngörüyor. 7 Eylül Pazartesi günü Almanya´ya bir günde 10 bin kişinin girmiş olduğu düşünülüyor. Avrupa Komisyonunun planına göre 160 bin mülteciden 40 binini Almanya´nın ağırlaması bekleniyor.

Brüksel, İspanya´dan önümüzdeki iki yıl içerisinde 15 bin mülteciyi ağırlamasını istedi.

2015 yılının başından bu yana deniz yoluyla 200 bin kişinin gelmiş olduğu Yunanistan´da hükûmet, karşı karşıya kalınan durumla baş edebilmek için yardım çağrısında bulunuyor. Yunan Göç Bakanı, 85 bin nüfuslu Midilli Adası´na nüfusunun beşte biri kadar yani 15 ila 17 bin mültecinin geldiğini ve adanın 'patlamanın eşiğinde' olduğunu dile getirdi.

Geçtiğimiz yıl daha ziyade Suriyelilerden oluşan 81 bin mülteciyi ağırlayan İsveç de, Avrupa´da zorlayıcı kota oluşturulmasından yana. Önümüzdeki iki yıl için mülteci sayısını 5 bin 838´le sınırlamayı düşünen İsveç Başbakanı, 'İsveç, Almanya ve birkaç başka ülke uzun zamandır sorumluluklarını yerine getiren ender ülkelerden ancak bu yetmez. Avrupa Birliği ülkelerinin tamamı insani değerleri savunmalı ve üzerlerine düşeni yapmalıdır.' dedi.

Yine Jean Claude Juncker´ın planına göre Polonya´nın 12 bin mülteci ağırlaması öngörülüyor. Polonya hükûmeti, iki bin kişiyi ağırlamaya hazır olduklarını ve zorlayıcı kota uygulamasına kesinlikle karşı olduklarını bildirdi. (Radio France Internationale - 08 Eylül 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —