Kırımoğlu`na Nişan

Kırımoğlu`na Nişan

Kırım Tatarlarının lideri Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Bakanlar Kurulu kararıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.

Zeynel Ziya

Kırım Tatarlarının lideri Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Bakanlar Kurulu kararıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Cumhuriyet Nişanı tevcih edildi.

Gül yaptığı konuşmada, nişanın devlet başkanı olmayan bir yabancı ülke vatandaşına verilen en üst düzey nişan olduğunu belirterek, “Bu nişanı, ömrünü Kırım Tatarlarının haklı davasına adayan Sayın Kırımoğlu’na takdim etmekten çok büyük gurur duyuyorum.” ifadesini kullandı.

Kırım’ın Tatarların anavatanı olduğunu ve Tatarların Kırım’daki geçmişinin 13. yüzyılda kurulan Altınordu Devleti’ne kadar uzandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “1944 yılından itibaren Sovyet komünizmi tarafından uygulanan sürgün sonucunda Kırım Tatarları anavatanlarından koparıldı ve Özbekistan, Baltık ülkeleri, Romanya, Bulgaristan ve Rusya’nın birçok bölgelerine göç ettirilmişti. Ayrıca yüz binlerce Tatar Türkiye’ye gelmiştir. Altı aylıkken Özbekistan’a sürgün edilen Kırımoğlu’nun hayatı, Kırım halkının çektiği çilelerin bir özetidir. Biraz evvel ıstıraplı hayat hikâyesini birlikte dinlediğimiz bu fedakâr insan, uluslararası baskılar yüzünden 1986’da tahliye edilene kadar, 15 senesini hapishanelerde, sürgünde veya çalışma kamplarında geçirmiştir. Elbette çekilen çileler karşılıksız kalmamış, Kırım Tatarları anavatanlarından sökülüp atılamayacaklarını bütün dünyaya ispatlamışlardır. Sayın Kırımoğlu’nun liderliğindeki bu özgürlük mücadelesi tarihe altın harflerle kazınmıştır.” dedi.

Kırımoğlu da törende yaptığı konuşmada, Nişan almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunu zor günlerinde Türkiye’nin Kırım Tatarlarına verdiği desteğin bir nişanesi olarak gördüklerini vurguladı.

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, Ukrayna Cumhurbaşkanı adayı Peter Poroşenko ile yaptığı görüşmede, Ankara’nın Kırım’da yapılan referandum sonuçlarını tanımadığını ve Kırım’ı hiçbir zaman Rus toprağı olarak görmeyeceğini belirtti.

Bölgesel güvenlikle ilgili bir saat süren görüşmede Kırım Tatarlarının haklarının savunulması konusuna daha çok dikkati çekildi.

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin favori adaylarından olan Poroşenko, görüşme sonuçlarına dayanarak gelecekte tarafların ortak çabalarıyla Kırım’ın eski statüsünü geri kazanacağından emin olduğunu ifade etti. Taraflar, Ukrayna’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Ukrayna-Türkiye müzakerelerine başlama kararı aldı. (Azerbaycan, Ekspress - 16 Nisan 2014)



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading