´Kısmi seferberlik´ sonrası konut piyasasında Rus talebi

´Kısmi seferberlik´ sonrası konut piyasasında Rus talebi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in geçtiğimiz haftaiçi ilan ettiği kısmi askeri seferberlik ve 300 bin rezerv askerin silah altına alınacağı gelişmesinin ardından Rusya´da ayrılan ve büyük çoğunluğu Türkiye´ye gelen Rus vatanda?

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in geçtiğimiz haftaiçi ilan ettiği kısmi askeri seferberlik ve 300 bin rezerv askerin silah altına alınacağı gelişmesinin ardından Rusya´da ayrılan ve büyük çoğunluğu Türkiye´ye gelen Rus vatandaşlarının konut talebi bir haftada yüzde 40 arttı. Sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde Rus vatandaşlarına konut satışının artacağını ifade etti.

Rusların Türk Gayrimenkul piyasasına ilgisi giderek artıyor. Savaş sonrası Türkiye´de Konut yatırımı yapan Ruslar, sıcak gelişmelerle birlikte talebi arttırdı.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in kısmi seferberlik ilanından sonra ilgi daha da arttı. Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Faruk Akbal, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Rusya´da açıklanan seferberlik sonrası son bir haftadır Rus ilgisinde yüzde 40´a yakın artış yaşandı. Acentelerin, üreticilerin bu ilgiyi yaşadığını görüyoruz. Rusya-Ukrayna hattında mevcut bir iyileşme henüz görünmüyor. Bu sebeple Türkiye´ye ilginin devam edeceğini düşünüyorum.”

GEÇİCİ GÖÇ BAŞLADI

Markalı konut projelerine satış ve pazarlama hizmeti veren Mars Investment´ın Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, son bir haftada ciddi bir taleple karşılaştıkların söyledi. “Türkiye´ye geçici göç hareketi başladı” diyen Bucak, “Konut alımı için arayan, bizzat satış ofisine gelenlerin sayısında yaklaşık yüzde 40 artış var. Süreç şöyle ilerliyor; Türkiye´ye gelenlerin büyük çoğunluğu önce otel ya da kısa dönem kiralamayı seçiyor. Başta Antalya olmak üzere Akdeniz ve Ege sahilleri ilk tercihler. Sonrasında bunların bir kısmı konut alıyor. Son taleple birlikte Ruslara konut satışında artış olacağını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

KİRA FIRSATÇILARI İŞBAŞINDA

Alanya´da emlak danışmanlık şirketi sahibi Ümit Becer, Rus vatandaşlardan yoğun kiralık ev talebi aldıklarını söyledi. Becer, “Alanya´da 4 mahalle yabancı ikametine kapatıldı. Son bir ayda da emlak piyasasında talep ve fiyatta düşüş vardı. Ancak Putin´in açıklamalarından sonra tablo değişti. Son günlerde çok fazla kiralama talebi geliyor. Bu talep kira fiyatlarını yeniden yükseltti. Mesela Alanya´da 3+1 evin kirası geçtiğimiz aylarda talebin zirve yapmasıyla 12 bin liraya çıkmıştı. Talep düşünce 8 bin liraya kadar geriledi. Şimdi evin sahibi ‘Ruslar yeniden geliyor 10 bin lira altına düşmem´ dedi. Bunun gibi örnekler bir haftada arttı” ifadelerini kullandı.

NİSANDAN BU YANA ZİRVEDE

Ülke genelinde ocak-ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışı 45 bini aştı. Ruslar 8 bin 155 konut ile ilk sırada yer alıyor. 2021´de Ruslar Türkiye´den toplam 5 bin 379 konut almıştı. Bu sayı 2020´de 3 bin 78 olarak kayıtlara geçti. Bu yıl içinde değişim ise nisan ayında başladı. Ülke uyruklarına göre yapılan sıralamada Rusya geçmiş dönemde İran ve Irak´tan sonra 3. sırada yer alırdı. Bu yıl nisan ayında ise Rusya yüzde 186.6 artışla zirveye yerleşti ve hâlâ zirvedeki yerini koruyor. Ocak-ağustos döneminde yabancıların Türkiye´den konut aldığı illere baktığımızda ise İstanbul 17 bin 779 konut ile ilk sırada. İstanbul´u 13 bin 71 konut ile Antalya, 2 bin 261 konut ile Mersin, 2 bin 118 konut ile Ankara, 1.326 konut ile Bursa izliyor.

 

 

 



Yaşargil Efsanesi

Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Türkiye

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

Prof. Dr. Gazi Yaşargil hayatını kaybetti.

Türkiye

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Türkiye, Endonezya'ya KAAN uçağı ihraç edecek.

Teknoloji

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Birleşik Krallık, Gazze'ye ilişkin ifadeleri sebebiyle İsrail'in aşırı sağcı Maliye ve Güvenlik bakanlarına yaptırım kararı aldı.

Dünya

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

Yükleniyor