Tarih: 13.08.2015 14:17

Koalisyon Anlaşması Görüşmeleri

Facebook Twitter Linked-in

 

Piotr Zalewski

Türkiye´de haftalarca süren görüşmeler ve artan şiddetten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu son anda yapılan bir iktidar paylaşımı anlaşmasına ilişkin istişarede bulunmak için perşembe günü bir araya gelecek.

Hiçbir partinin mutlak çoğunluğu sağlayamamasıyla sonuçlanan bir seçimden iki ay sonra iki amansız rakip arasındaki bir koalisyondan daha kötü tek şeyin başka bir seçim olacağı inancıyla birleşerek başarılı olabilirler. Kürtlerin yoğun yaşadığı güneydoğuda yeniden canlanan şiddet de bazı politikacıların söylediğine göre bir anlaşmaya ulaşma ihtiyacını hızlandırdı.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Cumhuriyet Halk Partisinin (CHP) bir koalisyon hükûmeti oluşturmak için 23 Ağustos´a kadar vakti var. Bunu yapamamaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın dediğine göre kendisine erken seçim çağrısı yapmak dışında bir seçenek bırakmayacak. Muhalifler kendisinin bu seçenekten yana olduğunu söylüyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan salı günü Anayasa´da verilen süreye istinaden '45 günü esnetme yetkim yok.' dedi.

Başbakan Davutoğlu´nun 7 Haziran seçimlerinde oyların yüzde 41´ini aldığında 12 yıldan sonra çoğunluğunu kaybeden partisi AK Parti´den üst düzey bir isim olan Yasin Aktay, 'Erken seçimdense bir koalisyon daha olası.' dedi. Aktay iki parti arasında radikal farklılıklar olduğunu ama her ikisinin de bir anlaşmayı tercih edilen bir seçenek olarak gördüğünü söyledi.

Davutoğlu ile partisi CHP yüzde 25 ile seçimleri ikinci bitiren Kılıçdaroğlu, pazartesi günü dört saatten fazla görüştü ve her iki partinin de üyeleri bir uzlaşma olasılığının işaretini verdi.

CHP´nin başmüzakerecisi Haluk Koç, 'Ülkenin çıkarlarına odaklanıldığında birçok konuda uzlaşıya varıldı.' dedi. Perşembe günkü toplantının 'büyük bir koalisyon' için son şans olacağı söyleniyor. Kültür Bakanı ve AK Parti müzakerecisi Ömer Çelik, 'Orada nihai karara varılacak.' dedi. Salı günü bir anlaşma umuduyla hisse senetleri değer kazandı.

Ancak bu iyimserlik pek yaygın değil. Hükûmete yakın bir yorumcu olan Abdülkadir Selvi, uzlaşı gereken 10 maddeden 7′sinde anlaşmaya varılamadığını söyledi. Bunların arasında Mısır ve Suriye´ye yönelik ve özellikle de Suruç´ta 32 kişinin ölümüne yol açan cihatçı saldırıdan sonra dış politika, Cumhurbaşkanı´nın rolü, eğitim reformları ve bir koalisyon hükûmetinin süresi bulunuyor. (İngiltere, Financial Times - 12 Ağustos 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —