Tarih: 03.10.2016 13:19

Kolombiya barışa neden ´hayır´ dedi?

Facebook Twitter Linked-in

 

Gazete Duvar´dan Metin Yeğin´in haberine göre, katılım beklenenden düşük olurken, gerilla bölgelerindeki köylüler oy kullanamadı. “´Barış için evet´, ´hayır´ oylarına değil, yüzde 60´lık oylamaya katılmayanlara yani, ‘umutsuzluk ve çaresizlik´e karşı kaybetti” diyen Yeğin, “´Si-Evet´ oyu yüzde 49.77 yani- 6.373.332 oy. ‘No-Hayır´ oyu ise yüzde 50.22 yani 6.424.604 oy. Katılım benim bile beklediğimden az oldu ve sadece yüzde 37.42 oranında kaldı. Halkın yüzde 60´dan fazlası halk oylamasına katılmadı” ifadelerini kullandı.

‘KÖYLÜLERİN ÇOĞUNUN NÜFUS KAYDI YOK´

Yeğin´e göre, Kolombiyalıların barış anlaşmasını reddetmesinin nedenleri şöyle:

“FARC´ın ve diğer gerillaların etkin olduğu bölgelerde, özellikle köylülerin çoğunluğunun nüfus kayıtları olmadığından zaten oylamaya katılamıyorlar. Ayrıca kamuoyu yoklamalarının yüzde 60-65 oranında ‘evet´ oyu göstermiş olması rehavete sürükledi. ‘Hayır´cılar bile kampanyalarından vazgeçmişlerdi.

‘FARC BAŞTAN BU YANA PLEBİSİT´İ SAVUNMUYORDU´

FARC´ın baştan beri plebisit´i değil, kurucu bir anayasa inşası ve onun oylanmasını savunduğuna da dikkat çeken Yeğin, “Uluslararası analistler ‘hayır´ çıkmasının nedeni olarak özellikle ‘savaş kurbanlarıyla yeterli iletişimin kurulmaması´nı gösteriyorlar” diye yazdı.

´BU SONUÇ BİR ŞEYİ DEĞİŞTİRMİYOR´

Yeğin yazıyı şu yorumla bitirdi:

“Bu sonuç bir şeyi değiştirmiyor. Barış anlaşması sadece taraflar arasında değil, uluslararası bir nitelikte ve BM´nin garantörlüğünde geçerli. İki taraf da sonuçların ardından ‘çatışmaya dönmeme kararı´nı yineledi. FARC, ‘Bu, derin kin ve nefret ekenlerin halkı ne kadar etkilediğini gösterdi ama bu bizi geleceğimizi barışla inşa etme hayalimizden vazgeçirmedi´ dedi.

Savaş sadece insanları değil, yaşama sevincini, umudu öldürüyor. ‘Barış için evet´, ‘hayır´ oylarına değil, yüzde 60´lık oylamaya katılmayanlara yani, ‘umutsuzluk ve çaresizlik´e karşı kaybetti.” 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —