Tarih: 14.11.2016 11:25

Kolombiya ile FARC Arasında Yeni Barış Anlaşması

Facebook Twitter Linked-in

 

Kolombiya hükümeti ve FARC, halkın referandumda varılan barış anlaşmasını reddetmesinin ardından yeni ve değişmiş bir barış anlaşmasına vardıklarını ilan etti.

Kolombiya hükümeti ve FARC, ortak açıklamada yeni anlaşmaya bazı grupların önerilerinin dahil edildiğini belirtti.

Barış çabaları için Nobel Barış Ödülü´nü kazanan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, “Bu daha iyi bir anlaşma” dedi.

Hükümetin müzakere heyeti başkanı Humberto de la Calle ile FARC´ın müzakerecisi Luciano Marin söz konusu anlaşmayı Küba´nın başkenti Havana´da imza attı.

De la Calle önemli bir değişikliğin FARC´ın kurbanlara tazminat konusunda malvarlığını sunması olduğunu söyledi. De la Calle, “bu uzlaşma birçok eleştiri ve memnuniyetsizliklere çözüm bulma ve hepsinden önemlisi de Kolombiyalılar olarak bizi birleştirmesi bakımından bir fırsat. Farklılıklara ve farklı vizyonlara rağmen, diyalog yoluyla ortak noktalara ulaşmanın mümkün olduğunu bir kere daha ispatladık” dedi.

Marquez de yeni uzlaşının tek ihtiyacının, hayata geçmesi olduğunu belirtiyor. Marquez, “Kolombiya ulusuna yeni bir uzlaşı sunduk, biz bunu Umut Uzlaşısı olarak nitelendiriyoruz, ülkeyi demokratikleştirecek, haklarını somutlaştıracak” dedi.

Yeni uzlaşma, özel barış mahkemelerinde yabancı gözlemciler bulunsa da yabancı yargıçların olmamasını öngörüyor. Uzlaşma ayrıca, FARC´ın uyuşturucu ticaretindeki dahiliyeti hakkında “detaylı” bilgi sunmasını şart koşuyor.

Amerika kutladı

Amerika uzlaşmadan dolayı Kolombiya hükümetini kutladı.

Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın Kolombiya´nın sağlam bir barışa doğru ilerlemesinde önemli bir adım olduğunu söyledi ve Amerika´nın nihai barış anlaşması için Kolmbiya hükümeti ile birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Santos´un bu yeni uzlaşmayı yeni bir referanduma götürüp götürmeyeceği henüz netleşmiş değil.

Anlaşma 52 yıldır devam eden ve 220 binden fazla insanın hayatına mal olan çatışmayı sonlandırıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —