Tarih: 03.10.2022 11:47

Kongre´den F-16´lar için yeni skandal şartlar

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD Kongresi´nin üst kanadı Senato´da sıkı Yunan-Rum dostu olan Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez´den sonra, yine Yunan-Rum dostu Senatör Chris van Hollen de Türkiye´ye şartlı F-16 satışı ve modernizasyonunu zorlaştırmak için harekete geçti.

Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Hollen, Pentagon´un 2023´ün savunma bütçesini içeren ve ABD savunma harcamalarını belirleyen “Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası” (NDAA) tasarısına eklenmesi amacıyla, Senato´ya bir değişiklik önerisi sundu.

ÜÇ KOŞUL YER ALDI

Yunan medyasına göre Hollen önerisinde Türkiye´ye F-16 satışı veya modernizasyonu için şu 3 şartı koştu:

* Yunanistan üzerindeki izinsiz uçuşlarda kullanılmayacaklar.

* Suriye Demokratik Güçleri (SDG) dahil, ABD´nin DEAŞ´a karşı seferberlikte müttefiklerine karşı operasyonlarda kulanılmayacaklar.

* Satış, modernizasyon, Türkiye, Finlandiya ve İsveç´in NATO üyeliklerini tasdik etmeden gerçekleştirilmeyecek.

Hollen´den birkaç gün önce Senato´ya sunulan Menendez´in önerisinde, F-16´ların sadece “Yunanistan üzerindeki izinsiz uçuşlarda kullanılamayacakları” şartı yer almıştı. ABD Temsilciler Meclisi, geçen temmuz ayında, Türkiye´ye şartlı F-16 satışı ve modernizasyonuna ilişkin tasarıyı, 179´a karşı 244 oyla onaylamıştı.

SENATO İKİNCİ AYAK

Senato, sürecin ikinci ayağını oluşturuyor. Menendez ve Hollen´ın önerilerinin, ABD Senatosu´nda ne zaman görüşüleceği belli değil. ABD´de bir tasarı, önce Kongre´nin iki kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından ayrı ayrı hazırlanıp onaylanıyor. Daha sonra, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden oluşan Kongre´de birleştiriliyor. Demokrat Parti senatörü Chris van Hollen, bir süre önce Yunan Kathimerini gazetesine demecinde şunları söylemişti: “Türkiye´nin F-35 programından çıkarılmasına öncülük eden ABD Kongresi, F-16 konusunda da faal sekilde müdahil olacaktır. Türkiye NATO´da ‘tutarsız´, buna karşı Yunanistan önemli stratejik ortak.”

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —