Tarih: 16.02.2017 14:42

Körfez Ülkeleriyle İlişkileri Güçlendirmek

Facebook Twitter Linked-in

 

AFP

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazartesi günü, Körfez ülkeleriyle bağlarını güçlendirmeyi amaçlayan bir turun ikinci etabı olan Suudi Arabistan´a geldi.

Bilhassa Suriye çatışmasında muhalefeti destekleyen iki Sünni güç arasındaki ilişkilerde geçen sene iyileşme yaşandı.

Pazar günü seyahatine başlamak için Bahreyn´e gitmek üzere Türkiye´den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk birliklerinin ve Suriyeli asi müttefiklerinin el Bab´ın merkezinde olduğunu belirtti.

Suudi Kralı Salman´ın 2015 yılında iktidara gelmesinden bu yana Riyad ve Ankara arasındaki ilişkilerde, gerilimlerin yaşandığı bir dönemin ardından, açık bir biçimde iyileşme kaydedildi. Nisan 2016´da Kral Salman, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salman´a Devlet Nişanı verdi.

Türkiye´de İncirlik Üssü´nde, İslam Devleti (İD) cihatçılarına yönelik Washington tarafından yönetilen koalisyon çerçevesinde Suudi savaş uçakları bulunuyor.

Pazartesi günü Manama´da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye´nin kuzeyinde, çatışmaların yerinden ettiği kişilerin gidebileceği 'güvenli bir bölge' oluşturulması çağrısında bulundu.

Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cübeyr geçen hafta Ankara´da, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek amaçlı bir Koordinasyon Konseyinin ilk toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ve Türkiye´nin Suriye konusundaki tutumlarının 'kesinlikle aynı' olduğunu belirtti.(Fransa,AFP-13.02.2017)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —