• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Körfez Ülkelerinin Yatırımları Etkilenmedi

Körfez Ülkelerinin Yatırımları Etkilenmedi

Türkiye’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Yunus Demirer, uluslararası koalisyon ülkelerinin Kobani’de Irak Şam İslam Devleti örgütüne karşı yürüttüğü savaşın, Körfez ülkelerinin Türkiye’deki yatırımlarını etkilemediğini söyle

Yaser Ba Amır

Türkiye’nin Suudi Arabistan Büyükelçisi Yunus Demirer, uluslararası koalisyon ülkelerinin Kobani’de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı yürüttüğü savaşın, Körfez ülkelerinin Türkiye’deki yatırımlarını etkilemediğini söyledi.

Başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkelerinin Türkiye’de yatırımlarının genişlediğini söyleyen Demirer, Suriye’den geçen kara yolları kapandığı için Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret hacminin sadece yüzde 5 azaldığını kaydetti.

Büyükelçi, “Bu rakamlar, iki ülke arasında toplam ticaret hacmini etkilemez. Geçen senenin sonuna doğru iki ülke arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolara yaklaştı. Önümüzdeki senelerde bu rakamın yükselmesini bekliyoruz.” dedi.

Koalisyonun Stratejisi

Türk Yetkilisi, uluslararası ittifakın IŞİD örgütüne yönelik stratejisini açık bir şekilde eleştirdi. Türk Büyükelçisi, söz konusu stratejiyi “ tamamlanmamış” olarak niteledi. Demirer, “ Türkiye hükûmeti bu konuda açık ve olgun bir bakış açısına sahiptir. Bu bakış açımız Suudi Arabistan’ı da destekliyor. Bize göre IŞİD örgütünü bitirmek istiyorsak önce Esad rejimini tamamen bitirmemiz gerekiyor. Çünkü Suriye’de ortaya çıkan terörden Esad rejimi sorumludur.” dedi.

Türkiye’nin örgüt ile savaş konusunda tutumunun belirsiz olduğu yönündeki suçlamalara Demirer, “Türkiye’nin tutumu kesinlikle belirsiz değil. Türkiye üstüne düşen görevi mükemmel bir şekilde yerine getirmektedir. Ülkemizde, 1,5 milyon Suriyeli mülteci bulunuyor ve bunlar bizim misafirimiz. Ayrıca Kobani ve civarındaki yerlerden 180 bin insan ağırlıyoruz. Bu da ittifakın, örgütün askerî mevzilerine saldırmasını kolaylaştırıyor.” şeklinde cevap verdi.

El Cezire İnternet sayfasının, Riyad’da son günlere varılan uzlaşma konusunda Ankara’nın tutumunun ne olduğu yönündeki sorusuna Demirer, “Körfez ülkeleri arasındaki ihtilafların çözülmesi biz mutlu ediyor. Biz bu hususta mutluyuz. Bu adım Körfez ülkelerinin birliğini sağlıyorsa kesinlikle bizi rahatsız etmez.” dedi.

Önce Ekonomi

Politikadan ziyade ekonomi konusunda konuşmayı tercih eden Demirer, bu hususta birkaç mesaj verdi. Demirer, “Suudi Arabistan ve Körfez’deki ortakları bölgenin siyasi ve ekonomik istikrarında çok önemli rol oynuyor.” dedi. Demirer, Türkiye’nin Körfez yatırımlarına açık olduğunu ve bu konuda eskisine göre daha fazla kolaylıklar sağladığını belirtti. Demirer, Türkiye’nin bu konuda sağladığı kolaylıkları Körfez yatırımcılarının değerlendirmesi çağrısında bulundu.

Demirer, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana çok sayıda küresel mali merkezi Türkiye’ye çekmeyi başardığını söyledi. Demirer, böylece yabancı yatırımcıların Türkiye’de kendi adlarına şirket kurma ve elde ettiği kârı kayıtsız şartsız ülkelerine aktarma imkânı bulduğunu söyledi.(Katar, El Cezire-İnternet - 25 Kasım 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor