Koronavirüsten ölüm rekorlarına geri dönen İran´da, Ruhani´den ´ekonominin yeniden kapanmasını kaldıramayız´ itirafı

Koronavirüsten ölüm rekorlarına geri dönen İran´da, Ruhani´den ´ekonominin yeniden kapanmasını kaldıramayız´ itirafı

İran´da koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi sonrası vaka ve ölüm sayıları ilk pandemi döneminin üstüne çıkma eğilimine girerken, Cumhurbaşkanı´ndan ´ekonominin yeniden kapatılmasını ülkenin kaldıramayacağı´ açıklaması geld

İran´da koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi sonrası vaka ve ölüm sayıları ilk pandemi döneminin üstüne çıkma eğilimine girerken, Cumhurbaşkanı´ndan ´ekonominin yeniden kapatılmasını ülkenin kaldıramayacağı´ açıklaması geldi.

İran´da perşembe günü açıklanan 221 can kaybının 24 saatte ölüm sayısı rekoru olarak kayda geçmesi karşısında yeniden insanların eve kapanması ve işyerlerinin açılmaması ihtimali gündeme geldi.

Ancak Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ´İran´ın her ne kadar koronavirüs vakaları artsa da ekonomisini kapatmayı kaldıramayacağını´ söyleyerek bu ihtimali reddetti.

Sokağa çıkma kısıtlamalarının nisandan itibaren aşamalı kaldırılmasıyla ilgili Sağlık Bakanı Said Namaki, ´daha fazlasını kaldıramayacağı için diz çökmüş haldeki ekonomiyi yeniden açtıklarını´ söylemişti.

´Dünya yüzünde hiçbir hükümet kaldıramaz´

Bu yaklaşımı ´akıllı karantina´ diye niteleyen İran Cumhurbaşkanı, bugün televizyondan canlı yayımlanan Kovid-19 toplantısında, ´ülkenin sağlık protokollerine uyarak ekonomik, toplumsal ve kültürel faaliyetleri sürdürmesi, ekonominin işlemeye devam etmesi gerektiğini´ anlattı.

'Hiçbir hükümet ekonomik faaliyetlerini uzun vadeli kapatmayı kaldıramaz' diyen Ruhani, düğün, taziye töreni, parti, şenlik ve benzeri eğlencelerin içinde bulunulan durumda ´kabul edilemez´ olduğunu söyleyerek İranlıları bu şekilde biraraya gelmemeleri yönünde uyardı.

Koronavirüs testi pozitif çıkanların bunu ´sır gibi saklamaması´ çağrısı da yapan Ruhani, ABD Başkanı Donald Trump´ı yankılarcasına ´test yapma sayısını artırmalarına koşut vaka sayısının da arttığından´ söz etti.

Bakandan toplumsal isyan uyarısı

Trump, ´tarihteki en ağır´ diye nitelediği yaptırımlar dayattığı İran´ı her koldan kıskaca almaya çalışıyor.

Geçen hafta İran Sağlık Bakanı Namaki, Ruhani hükümetinin koronavirüsle mücadeleye ayırdığı ´1 milyar dolarlık bütçenin sadece yüzde 30´undan bakanlığının faydalanabildiğinden´ yakınarak ´toplumsal tepkinin patlayabileceği´ uyarısını yapmıştı.



Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Murat ÜLKER

Dünya

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

TTA Grup tarafından düzenlenen “Türk Kültür Kampı,” 30–31 Ağustos 2025 tarihlerinde, doğanın ve tarihin iç içe geçtiği Pursaklar’daki Karaköy Mesire Alanı’nda gerçekleştirildi.

Türkiye

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

ASAM Başkanı Eray Güçlüer Sabah Youtube kanalında Esra Aydoğdu’nun sorularını cevapladı.

Dünya

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

Dünyada yeni ve onurlu bir dalga yükseliyor: Siyonizm karşıtlığı…

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

Yükleniyor