• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

Kosova´da Sırpları yeni bir kıyım mı bekliyor?

Kosova´da Sırpları yeni bir kıyım mı bekliyor?

Sputnik´e konuşan uzmanlar, Kosovalı politikacı Daut Haradinay´ın Sırp azınlığa yönelik etnik kıyım tehditlerini değerlendirdi.

 

Ağabeyi Ramuş´un Fransa tarafından Sırbistan´a olası iadesinin sonuçlarını değerlendiren Kosovalı politikacı Daut Haradinay, “Kosova´da tek bir Sırp bile kalmaz” dedi.

​Daut Haradinay´ın bu saldırgan açıklaması hiçbir Priştinalı politikacı tarafından kınanmazken, sadece birkaç gün sonra Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, “Bu tür ifadeler bizi acı geçmişe geri götürüyor” dedi.

​İlk tepkinin ABD´nin Kosova Büyükelçiliği´nden gelmesi dikkat çekiyor. ABD büyükelçisi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, bu tür ifadelerin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

​Ancak Daut Haradinay bununla yetinmedi. Ağabeyinin genel başkan olduğu Kosova´nın Geleceği İçin İttifak (AAK) partisinin üyesi olan politikacı, Ramuş´un Sırbistan´a iade edilmesi durumunda, Belgrad´ın 1999´dakine benzer yanıt alacağını söyledi. Diğer yandan Sırplarla ilgili açıklamaların yanlış algılandığını belirten Daut Haradinay, Kosova için sadece barış arzuladığını dile getirdi.

​Kosova´daki Sırp azınlığın hiçbir zaman kendini güvede hissetmediğini kaydeden siyaset uzmanı Aleksandar Pavic, Sputnik´e açıklamasında, “Daut Haradinay´ın ifadeleri semptomatik ve Kosovalı Arnavutların cezasız kalma kültürüne alıştığını gösteriyor. Çünkü onları kendi jeopolitik amaçlar için kullanan hamileri var. Bu bağlamda, Brüksel´in hiçbir tepki vermemesi beni şaşırtmadı. Zira Priştina´nın hiçbir açıklaması onlar için tartışma konusu değil. Batı´nın, Sırpların güvenliğine dikkat çekmek için Kosova´daki kurumlara baskı yapması söz konusu değil” dedi.

Kosovalı Sırpların Daut Haradinay´ın açıklamalarına şaşırmadığını belirten siyaset uzmanı Stefan Filipovic, “Bu ifadelerde düşüncesizlik, duygular ve seçim öncesi hesapların olduğu açık. 1999´dan beri bu şartlarda yaşıyoruz ve tehditler sıkça uygulamaya dökülüyor. En çok tedirgin eden Kosova yönetimin bu konuda susması. 17 Mart 2004´teki şiddet olaylarının (4 binden fazla Sırp vatandaşın evinde olması, 900´den fazla ev ve 30´dan fazla kilisenin yakılması, onlarca kişinin ölmesi) tekrarlanacağını düşünmüyorum. Ama yine de dikkatli olmalıyız. Sırpların döndüğü köylerde olaylar çıkabilir. Bu tür açıklamalar, Kosova´nın kuzeyinde normalleşmeye başlayan etnik gruplar arasındaki ilişkilere etki yapabilir” diye konuştu. 

Ramuş Haradinay, Sırp makamlarınca çıkarılan uluslararası yakalama kararı nedeniyle geçtiğimiz ocak ayı başlarında Fransa´da gözaltına alınmış, ardından adli kontrol altında tutulma şartıyla serbest bırakılmıştı.



22.5° / 14.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor