Tarih: 09.04.2021 20:45

Kremlin: Putin, Erdoğan ile görüşmesinde Montrö´nün önemini vurguladı

Facebook Twitter Linked-in

 

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Ukrayna´nın güneydoğusundaki Donbass bölgesindeki durumu konuştuğunu duyurdu. Putin´in ayrıca Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nin hükümleri uyarınca belirlenen Boğazlar rejiminin korunmasının önemini vurguladığı belirtildi.

Kremlin´den yapılan açıklamaya göre, Putin ve Erdoğan, telefon görüşmesi yaparak Ukrayna, Suriye ve Libya´daki durumu, koronavirüsle mücadele çalışmalarını ve Kanal İstanbul projesiyle ilgili son dönemde gündeme gelen açıklamaları ele aldı.

Putin´in Erdoğan´ın talebi üzerine Rusya´nın Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin yaklaşımlarını anlattığını belirten Kremlin, 2015 tarihli Minsk anlaşmalarının, çözümün alternatifsiz dayanağı olduğunun vurgulandığını aktardı.

Kremlin, Rus liderin Ukrayna´nın Minsk anlaşmalarından kaçınması ve son dönemde temas hattındaki durumu kızıştıracak provokatif eylemlerde bulunması nedeniyle duyduğu endişeyi dile getirdiğini belirtti.

´Erdoğan´ın Rusya´nın Dağlık Karabağ´la ilgili adımlarını takdir etti´

Kremlin´in açıklamasına göre Erdoğan, Dağlık Karabağ´da istikrarın sağlanması, 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 tarihinde Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri tarafından yapılan üçlü açıklamaların kademeli olarak uygulanması konusunda Rusya´nın attığı adımları çok takdir ettiğini söyledi.

Putin, Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle yaptığı görüşmeler hakkında Erdoğan´a bilgi verirken iki lider, Güney Kafkasya´da ulaşım altyapısının yeniden tesis edilmesine yönelik çalışmalara başlanması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını vurguladı.

Türkiye´nin Kanal İstanbul projesiyle ilgili planlarının ele aldığı bölümde Putin, bölgesel istikrar ve güvenliğin sağlanması için 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi´nin hükümleri uyarınca belirlenen Boğazlar rejiminin korunmasının önemini vurguladı.

Putin ve Erdoğan, Libya´da tarafların ateşkes rejimine uymalarından ve geçici hükümet organlarının başarıyla kurulmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek barışçıl süreci ve ülkede birliğin sağlanmasını destekleyeceklerinin altını çizdiler.

Rusya ile Türkiye´nin Suriye´de durumun istikrara kavuşturulması ve Suriyeli taraflar arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması konularında önemli bir rol oynadığını kaydeden liderler, 2018 tarihli Soçi Mutabakat Zaptı´na ve 5 Mart 2020 tarihli Ek Protokol´e uygun olarak özellikle İdlib´de olmak üzere terörle ortak mücadele görevlerinin güncelliğini koruduğunu ifade etti.

´Sputnik V´nin ortak üretimi de dahil koronavirüsle mücadelede işbirliğini geliştirmeye hazırız´

Putin ve Erdoğan, koronavirüsle mücadele konularını etraflıca konuştu. Liderler, Rus Sputnik V aşısının tedariki ve olası ortak üretimi de dahil olmak üzere koronavirüsle mücadele alanındaki işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını vurguladı.

´Rus turistlerin sağlığının korunması için ilgili kurumlar arasında yoğun temaslar kurulacak´

Türk hükümetinin koronavirüsle mücadele amacıyla aldığı önlemleri anlatan Erdoğan, önceliklerden birinin yabancı turistlerin sağlığının korunması olduğunu kaydetti. Taraflar, Türkiye´yi ziyaret eden Rusya vatandaşlarının sağlığının korunması için ilgili kurumlar arasında yoğun temaslar kurulmasını kararlaştırdı.

Putin ve Erdoğan, verimli Rus-Türk diyaloğunun farklı formatlarda devam edeceğinin de altını çizdi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —