Tarih: 09.07.2021 14:46

Kremlin: Putin, Taliban´la Moskova´da yapılan görüşmelerden haberdar, temaslar gerekliydi

Facebook Twitter Linked-in

 

Kremlin Sözcüsü Peskov, Devlet Başkanı Putin´in, Taliban´ın siyasi kanadından bir heyetin Moskova´da bulunduğundan haberinin olduğunu belirtti. Afganistan´daki durumun son derece gergin olması nedeniyle Moskova´daki söz konusu temasların bir gereklilik hâline geldiğini kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Taliban heyetinin Moskova ziyareti konusunda bilgisinin olup olmadığı sorusu karşısında, “Tabii ki Vladimir Putin´in bilgisi var” dedi.

Kremlin Sözcüsü, “Afganistan´daki durumun çok gergin bir noktaya gelmiş olması nedeniyle (Taliban ile Moskova´da gerçekleştirilen) bu temaslar gerekliydi. Afganistan-Tacikistan sınırındaki durumun ne yönde ilerlediği de açık. Bu görüşmeler gerekliydi” vurgusunu yaptı.

Taliban güçlerinin Afganistan topraklarının hepsini ele geçirmesi hâlinde, Rusya´nın Taliban´ı Afganistan´ın meşru hükümeti olarak tanıması ihtimalinin bulunup bulunmadığı sorusu karşısındaysa, Peskov, ‘bu tip varsayımsal akıl yürütmelerin hiçbir manası olmadığını´ belirtti.

Taliban: Doha´daki görüşmeler başarılı olursa saldırıyı durduracağız

Taliban´ın Katar´daki siyasi kanadından bir heyet, Rusya´nın başkenti Moskova´da bulunuyor. Heyetin sözcüsü Zabihullah Mujahid, gün içinde Moskova´da bir basın toplantısı düzenledi ve Taliban güçlerinin şu an Afganistan´ın yüzde 85´ini kontrol etmekte olduğunu söyledi.

Sözcü ayrıca, Kabil´deki hükümet ile olası bir ateşkes için görüşme yürütmekte olduklarını ve Doha´daki bu görüşmelerin başarılı olması hâlinde Taliban´ın saldırılarını durduracağını kaydetti.

Rusya Dışişleri: Taliban, komşu ülkeler ve yabancı diplomatik temsilcilikler konusunda güvence verdi

Taliban heyeti dün de Rusya Devlet Başkanı´nın Afganistan Özel Temsilcisi Zamir Kabulov ile bir araya gelmişti. Moskova´daki bu görüşme sonrasında Rusya Dışişleri yetkilileri, Taliban´ın, komşu ülkelerin sınırlarını ihlal edilmeyeceğine ve Afganistan içindeki yabancı diplomatik temsilciliklerin güvenliğine dair güvence verdiğini belirtmişti.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü: Tüm kaynaklarımızı seferber ederiz

Rusya´nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü de Afganistan-Tacikistan sınırında bir kriz yaşanması hâlinde tüm kaynaklarını seferber edeceği uyarısında bulunuyor.

Afganistan´da gerilimin artması, en başta ABD, yabancı güçlerin neredeyse 20 yılın ardından Afganistan´dan çekilmeye başlamasını izliyor. Yabancı güçlerin çekilmeye başlaması ile Taliban bunu durumu yeni topraklar ele geçirmek için kullandı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —