• BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Kültürel Bir Mozaik

Kültürel Bir Mozaik

İstanbul`da bir Katolik ayininde yerel inanç sahiplerini, Afrikalı sığınmacıları, turistleri ve hatta bazı Müslümanları görmek mümkün. Vatikan`ın Türkiye Papa Temsilcisi Louis Pelatre`nin EFE ajansına açıkladığına göre 15 milyon n?

Ilya U. Topper

İstanbul`da bir Katolik ayininde yerel inanç sahiplerini, Afrikalı sığınmacıları, turistleri ve hatta bazı Müslümanları görmek mümkün.

Vatikan`ın Türkiye Papa Temsilcisi Louis Pelatre`nin EFE ajansına açıkladığına göre 15 milyon nüfusluk bu kentte sadece 40 bin Katolik var ancak bu rakam kesin değil zira cemaat her zaman değişiyor. Papaz, 'Şu anda çok sayıda Afrikalı sığınmacı ve `erasmuslu` öğrenciler var. Önemli bir Polonyalı topluluk bulunuyor. Filipinliler de bir süredir geliyor.' diyor.

Türkiye`de Hristiyan kilisesi; Ermeniler, Rum Ortodokslar, Süryaniler ve Keldaniler olarak kollara ayrılıyor.

Türkiye`de din değiştirmek yasal. Devlet, inanç değiştirmek isteyenleri engellemiyor ancak Pelatre`ye göre 'din özgürlüğü olsa da çok az' Müslüman bu adımı atıyor.

Her salı İstiklal Caddesi`ndeki St. Antuan Kilisesi, Türkçe yapılan ayine çağırmak için çanlarını çalıyor.

Ayinde Ermeni-Polanyalı anne-babanın kızı olup bir Müslümanla evlenen Angelina`ya eşlik eden kızı Özge gibi Türkçe konuşanlar da var.

Angelina, 'Bir Müslümanla evlenen Hristiyanların çoğu din değiştiriyor ancak rahmetli kocam asla benden bunu istemedi. Evlilik yapmak için din değiştirmek gerekmiyor; din, Türkiye`de kişisel bir konu.' diye açıklıyor.

Kızı, bir Müslüman olarak kayıtlıymış ancak bir gün kimliğindeki din hanesini değiştirmeye karar vermiş. Özge, 'Nüfus müdürlüğüne gittim ve Hristiyan olduğumu söyledim; sorun çıkmadan değiştirildi.' diyor. Hristiyan Türk olduğu için asla sorun yaşamadığını vurgulayan Özge, 'Devlet okulunda din dersi veriliyor ancak beni muaf tuttular. Tek kötü şey ise, sınavda İslam`la ilişkili sorular sormaları fakat benim başıma böyle bir şey gelmedi.' diye hatırlatıyor.

Angelina, Türkiye`de, 2002`den beri iktidarda olan muhafazakâr AKP tarafından izin verilen hatta teşvik edilen güçlü İslami akımdan endişe duymuyor ve 'Bazı semtlerde bu bariz ancak modern orta sınıfın yaşadığı bizim semtimizde din kimseyi ilgilendirmiyor.' diye vurguluyor.

Kilisede, Peder Julian`la konuşmak için sıraya girmiş olan ev hanımı Nihal gibi birazcık ruhani huzur arayan Müslümanlar da var. 'Kur`an`ı anlamıyorum ve camideki imamlarla konuşulamıyor. Burada kendimi rahat hissediyorum. Peder de sorduğum soruları cevaplıyor.' diyor.

St. Antuan Kilisesi`nin kapısına hem Papa Francis`e hem de Patrik Bartolomeo`ya Türkçe ve İngilizce sözlerle hoşgeldin yazılı bir pankart asılmış olmasına rağmen Papa, St. Esprit Katedrali`nde ayin yapacak.

Pelatre, 28 Kasım`da Ankara`ya gelecek olan Papa`nın temel amacının Vatikan ile Ortodoks kilisesi arasında daha fazla yakınlaşma sağlamak olduğunu vurguluyor.

Aslında Katolik Kilisesi`nin Türk devletinden, tüzel kişiliğinin tanınması gibi talepleri mevcut. Bununla birlikte Pelatre, Papa`nın Türkiye`de bulunuşu sırasında bu konu hakkında somut görüşmelerin öngörülmediğini belirtiyor.(İspanya, La Vanguardia - 23 Kasım 2014)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor