Tarih: 27.01.2014 20:26

`Küresel Ekonomi Dönüm Noktasında`

Facebook Twitter Linked-in

Mil Arcega

Dünya Bankası’na göre, ekonomik krizin başlamasından 5 yıl sonra, küresel ekonomi gelişmiş ülkelerin öncülüğünde bir dönüm noktasına geldi.

Dünya Bankası’nın Küresel Ekonomik Öngörüler Raporu’nun başyazarı Andrew Burns, Amerika’nın bu ülkelerin başında geldiğini söylüyor: “Son beş yıldır ilk kez gelişmiş ülkelerin ekonomileri ivme kazandı. Uzun süredir ilk kez küresel büyümede bu ülkelerin büyük payı olacak. Bu gelişmekte olan ekonomiler için de iyi bir gelişme.”

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre 2013’te 1,8 büyüyen Amerikan ekonomisi 2014’te yüzde 2,8’lik büyüme yaşayabilir.

Bankanın baş ekonomisti Kaushik Basu geçen yıl durgunluğu atlatan Avrupa’nın da benzer bir deneyimden geçeceğini düşünüyor: “Son tahminlere göre, Avrupa ekonomisi yüzde 0,4 küçüldü, ancak bunun büyümeye dönüşmesini bekliyoruz. Yüzde 1,1 büyük bir rakam değil ancak Avrupa’nın son 6 yılına bakarsak, bu gerçekten olumlu bir gelişme.”

Siyasal istikrarsızlık Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde risk yaratmaya devam etse de asıl bilinmeyen, Amerika Merkez Bankası’nın ekonomiye olan desteğini azaltmasının yaratacağı etki.

Basu bu etkinin düşük olacağını tahmin ediyor ve Merkez Bankası bu kararını 2013’te açıkladığından beri diğer ülkelerin yükselen faiz oranları nedeniyle zaten etkileri hissetmeye başladığını söylüyor: “Bunu Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan’da gördük. Bu ülkelerin para birimlerinin değerinde büyük düşüş oldu. Bu açıdan bakarsak pazarlarda büyük oranda ayarlama zaten gerçekleşti. Merkez Bankası alımları 85’ten 75 milyar dolara düştüğünde çok büyük bir etki yapmadı, çünkü etkinin bir kısmı önceden yaşanmıştı.”

Dünya’nın en hızlı büyüyen ekomisi Çin’in ise yüzde 7,7’lik büyüme hızını sürdürmesi bekleniyor.

Ancak Basu kendisini en çok heyecanlandıran öngörünün, 2014 yılında Afrika’nın güneyinde beklenen yüzde 5,3’lük büyüme oranı olduğunu söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —