Kuyruklu yıldızda yaşam için gerekli maddeler bulundu

Kuyruklu yıldızda yaşam için gerekli maddeler bulundu

Rosetta uzay aracı verilerini analiz eden Alman bilim insanları, kuyruklu yıldız 67P/Churyumov -Gerasimenko´da, kütle spektrometresi tarafından kaydedilen amonyum tuzlarını keşfetti.

Rosetta uzay aracı verilerini analiz eden Alman bilim insanları, kuyruklu yıldız 67P/Churyumov -Gerasimenko´da, kütle spektrometresi tarafından kaydedilen amonyum tuzlarını keşfetti.

67P/Churyumova-Gerasimenko kuyruklu yıldızını inceleyen otomatik gezegenler arası istasyon Rosetta misyonu üç yıldan fazla bir süre önce sona erdi. Ancak bilim insanları gemide bulunan enstrümanlar tarafından elde edilen sonuçları analiz etmeye devam ediyor.

Bunlardan biri, Bern Üniversitesi´nde iyon ve nötr analiz için geliştirilen rosina kütle spektrometresi, aynı üniversiteden astrofizikçi Catherine Altwegg öncülüğündeki Alman bilim insanları tarafından inceleniyor.

Misyonun sona ermesinden bir aydan kısa bir süre önce, modül beklenmedik bir şekilde kuyruklu yıldıza 1.9 kilometre yaklaşarak onu çevreleyen toz bulutunu geçti.

Kütle spektrometresinin iyonik kaynağına doğrudan toz girmesine neden olan bu yakınlaşma, bir yandan cihazı devre dışı bırakma riskiyle karşı karşıya bırakırken, diğer yandan bilim insanlarına kuyruklu yıldızın yüzeyindeki soğuk bölgeden gelen maddeleri analiz etmek için eşsiz bir fırsat verdi.

Araştırmacılar özellikle, kuyrukluyıldıza en yakın bölgede hidrojen - NH3 ve HCN ile nitrojen bileşiklerinin ani bir şekilde arttığını tespit etti.

Bilim insanları, düşük sıcaklıklarda amonyağın, yıldızlararası ortamda ve kuyruklu yıldız buzunda bulunan ve amonyum tuzları oluşturan HCN, HNCO ve HCOOH gibi birçok asitle kolayca birleştiğini uzun zamandır biliyorlardı.

Ancak daha önce kuyruklu yıldıza bu kadar yakın uçma ve soğuk bölgesinin bileşimini analiz etme fırsatı olmamıştı.

30 yıl önce Halley kuyruklu yıldızı yakınında geçen IMS otomatik gezegenler arası Giotto istasyonunun iyon kütle spektrometresi, kuyruklu yıldızda sadece NH3 ve HCN´nin küçük izlerini bulmuştu.

Bilim adamlarının keşfi, Dünya´da bulunan ve canlı organizmaları oluşturan altı temel elementten biri olan nitrojenin neden daha önce kuyruklu yıldızda az bulunduğunu açıklıyor.

Keşfedilen amonyum tuzları, üre, amino asitler, adenin ve nükleotidlerin oluşumuna yol açabilen bileşikleri içeriyor.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading