Tarih: 27.12.2021 11:33

Kuzey Kıbrıs´ta Türk İHA varlığı komşuları endişelendiriyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Komşu ülkeler, Geçitkale´deki iyileştirmelerin etnik olarak bölünmüş adada artan istikrarsızlığın bir göstergesi olduğundan korkuyor.

GKRY hükümeti, insansız hava araçlarının konuşlandırılmasının, Türkiye´nin potansiyel olarak önemli doğal gaz rezervlerine sahip bir bölgede 'yayılmacı bir gündem' izlemesi için bir araç olduğunu söylüyor.

Kıbrıs, Türk kuvvetlerinin Yunanistan ile bir birliğin destekçileri tarafından bir darbeye yanıt olarak işgal ettiği 1974´ten bu yana etnik çizgilere göre bölünmüş durumda.

Ankara, adanın bölünmesinden bu yana kuzey Kıbrıs´a ağır silahlar ve 35.000´den fazla asker yerleştirdi.

Ancak insansız hava araçlarının konuşlandırılması, Türkiye´ye bölgesel huzursuzluğu artıran daha geniş bir saldırı kabiliyeti sağlıyor.

İHA´lar, Kıbrıs hükümeti tarafından lisans verilen uluslararası enerji şirketlerinin petrol ve gaz arama çalışmalarına yanıt olarak Aralık 2019´da kuzey Kıbrıs´a gönderildi. Türkiye, sondajın Kıbrıslı Türklerin bölgenin potansiyel hidrokarbon yatakları üzerindeki haklarını göz ardı ettiğini iddia etti.

Ayrılan Kıbrıslı Türklerin lideri Ersin Tatar, bu ayın başlarında Türk televizyonunda Bayraktar TB2 insansız hava araçlarının Türkiye anakarasındaki üslerden çok daha hızlı karıştırılabileceğini söyledi.

Tatar, makinelerin Mısır kıyılarına kadar 'bölgeyi denetlemek' için kullanılabileceğini öne sürdü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —