Tarih: 06.02.2017 11:04

Kuzey Kore, CIA´in tahminlerini doğru çıkarmak için kaç füze denemesi yapmalı?

Facebook Twitter Linked-in

 

'Kuzey Kore´nin önümüzdeki 2 yılda nükleer başlıklı balistik füzeye sahip olma ihtimali çok yüksek', diyen bir üst düzey CIA yetkilisine göre, bu bağlamda Pyongyang´ın sadece bu yıl içerisinde en az 5 füze denemesi yapması gerekiyor.

Lifeboat Foundation uluslararası sivil toplum kuruluşunun temsilcisi, Kuzey Kore uzmanı Vladimir Hrustalyov, 'Eğer Kuzey Kore, 5 bin 500 kilometre menzilli 15 metrelik füzeye sahipse, kıtalararası balistik füze standardına göre bu Sovyetler Birliği´nin 1960-1970´li yıllardaki teknolojik düzeyi' diye konuştu. 

Sputnik´e konuşan Hrustalyov, konuyla ilgili, 'Eğer Kuzey Kore nükleer başlığa sahipse, hedefe isabet etmesi için birkaç deneme serisi gerçekleştirmesi gerekiyor. Ülkenin teknolojik durumu göz önüne alındığında eğer yılda 5 deneme yaparsa, bunun için yaklaşık 2 yıla, eğer yılda 1 deneme yaparsa 5 yıla ihtiyacı var. Ne kadar çok deneme yapılırsa o kadar hızlı sonuca varılır' değerlendirmesinde bulundu.

´GÜNEY KORE ASKERİ BÜTÇEYİ ARTIRMAK İÇİN BAHANE OLARAK KULLANIYOR´

Kuzey Kore´nin balistik füzeleri Güney Kore´yi değil ABD´yi caydırmak için geliştirdiğini kaydeden Hrustalyov, 'Ama Güney Kore, askeri bütçesini artırmak için bunu bahane olarak kullanıyor. Füze denemeleri, nükleer başlığı denemek için değil füzenin menzilini ölçmek için yapılıyor ve bu açıdan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması´nı ihlal etmiyor ama BM´nin kararlarını ihlal ediyor” diye konuştu. 

Diğer yandan eski CIA Başkan Yardımcısı John E. McLaughlin, iki gün önce ABD Temsilciler Meclisi´nde yaptığı konuşmasında, 'Kuzey Kore´nin, (ABD Başkanı Donald) Trump´ın yönetimde bulunacağı önümüzdeki 4 yılda ve belki de 115. ABD Kongresi Toplantısı´na kadar, nükleer başlıklı füzeyi elde etme ihtimali çok yüksek' dedi.

´ABD´Lİ UZMANLAR ABARTIYOR´

McLaughlin´in bu iddiasında hangi kriterlere dayandığı sorusuna yanıt veren Hrustalyov şöyle konuştu: 'Her bir ülke için kriterler farklı ve tahminler ülkelerin savunma hedeflerine göre fark gösterebiliyor. Nükleer silah uzmanlarının da ulusal kimlikleri var. ABD´li uzmanlar, güvenlik politikası hedeflerinden hareketle Kuzey Kore füze programının düzeyini abartıyor.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —