Tarih: 21.02.2018 13:14

Kuzey Kore, Güney Kore´deki Olimpiyatlar´da Pence ile toplantıyı son anda iptal etmiş

Facebook Twitter Linked-in

 

Washington Post´un (WP) haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı Michael Pence bu ay başında Kış Olimpiyatları´nın açılış töreni için gittiği Güney Kore´de, Kuzey Kore heyeti ile gizli bir görüşme planlıyordu ancak görüşme son dakikada Kuzey Kore heyeti tarafından iptal edildi. 

´KUZEY KORE GÖRÜŞMEYİ 2 SAAT KALA İPTAL ETTİ´

Pence´in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Pence ile  Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un kızkardeşi Kim Yo-jong ve Kuzey Kore´nin sembolik Devlet Başkanı Kim Yong-nam ile görüşecekti.

Ancak Kuzey Kore heyeti planlanan görüşmeyi 2 saat kala iptal etti.

´KUZEY KORE HEYETİ YENİ YAPTIRIMLAR VE PENCE´İN KUZEY KORE´DEN KAÇANLARLA GÖRÜŞMESİNDEN DUYULAN RAHATSIZLIĞI İFADE ETTİ´

WP, Kuzey Kore´nin görüşmeden çekilme kararının Pence´in Asya temaslarını Kuzey´in nükleer silah çabalarını kınamak için kullanmasının ve Pyongyang´a ´şu ana kadarki en sert ve agresif yaptırımları´ hayata geçireceklerini duyurmasının ayrıca Japonya ve Güney Kore ile ABD´nin müttefikliğini güçlendiren adımlar atmasının ardından geldiğini vurguladı. 

Pence´in ofisinden yapılan açıklamada da görüşmenin iptal edildği sırada Kuzey Koreli yetkililerin Pence´in yeni yaptırımlar olacağını duyurmasından ve Kuzey Kore´den kaçan kişilerle buluşmasından duyulan rahatsızlığı ifade ettikleri yer aldı.

´ONLARIN BU FIRSATI DEĞERLENDİRME BAŞARISIZLIĞINDAN DOLAYI ÜZGÜNÜZ´

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Heather Nauert de dün akşam yaptığı açıklamada, Pence´in ziyareti sırasında 'Kuzey Kore heyetinin liderleriyle kısa bir görüşme ihtimalinin ortaya çıktığını ancak son dakikada Kuzey Koreli yetkililerin görüşmeye katılmamaya karar verdiğini´ söyledi.

Nauert 'Onların bu fırsatı değerlendirme başarısızlığından dolayı üzgünüz' diye konuştu.

GÖRÜŞME MAVİ SARAY´DA YAPILACAKTI

Gazeteye konuşan üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi Pence´in ziyaretten önce Kuzey Kore heyetiyle görüşmeye yeşil ışık yakmasına rağmen, Pence´in  ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı´ndan (CIA) Kuzey Koreli yetkililerin görüşmeyi istediği bilgisini almasının ardından toplantınınn somutlaşmaya başladığını söyledi. Bir diğer Beyaz Saray yetkilisi de görüşme inisiyatifinin arabulucu olarak davranan Güney Kore´den geldiğini söyledi.  

ABD´li yetkililere göre görüşme eğer planlandığı şekilde 10 Şubat´da olsaydı taraflar Güney Kore Devlet Başkanı´nın resmi ikametgahı olan Mavi Saray´da bir araya gelecekti.

Görüşmeye Pence´in yanı sıra ABD Ulusal Güvenlik Konseyi´nden bir temsilci, bir istihbarat yetkilisi ve Pence´in özel kalem müdürü Nick Ayers de katılacaktı.

Gazete Pence´in Olimpiyatlar öncesindeki eylem ve retoriğinin Kuzey Kore ile doğrudan görüşmelere ABD´nin katılmasını isteyen Güney Kore´nin desteklediği ilerleme imajı ile de çeliştiğini vurguladı.

Kuzey Kore´nin kesinlikle Pence´in uluslararası arenayı Pyongyang´ın insan hakları ihlallerine dikkat çekmek için kullanmasını ya da azami baskı politikasına bağlı olan ülkelerle güçlü ittifikanı sergilemesini istemeyeceğini işaret eden Pence´in özel kalem müdürü Ayers de  'Ancak biz ziyaretin başından beri şunu söyledik: ABD yönetimi Kim´in katil rejiminin Olimpiyatlar´da güzel bir fotoğraf vererek kusurlarını gizleme arzusuna engel olacak' ifadelerini kullandı.

Kış Olimpiyatları´nın açılış töreninde Kim Jong-un´un kız kardeşi ile Pence´in arka arkaya oturması ve Kuzey Kore heyetiyle iletişim kurmaması dikkati çekmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —