Tarih: 15.12.2017 10:24

Kuzey Kore ilk atom bombasının fotoğraflarını mı yayınladı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Kuzey Kore´nin yayınladığı bir görüntüdeki ayrıntı, uzmanlar arasında Pyonyang´ın sahip olduğu ilk atom bombasının fotoğrafını yayınlamış olabileceğine yönelik tartışmaları başlattı.

Devlet televizyonunun 12 Aralık tarihli 30 dakikalık görüntüsü Pyongyang´da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un da katılımıyla yapılan 8. Askeri Mühimmat toplantısında sırasında çekildi.

Kamera toplantının yapıldığı binada çekim yaparken duvarda bulunan ve Kuzey Kore´nin silah sanayisi alanındaki başarılarını gösteren çeşitli fotoğrafları da kaydetti.

Bunlardan birinde Kim Jong-un´un babası ve ülkenin eski lideri Kim Jong-il´in atom bombasına benzeyen, büyük metal bir silindiri incelediği görülüyor.

Fotoğraf sosyal medya kullanıcıları arasında tartışma yaratırken, BBC daha önce eski lider Kim Jong-il´in böyle bir fotoğrafının kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. 

Geçen yıl Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ürettikleri ´ilk hidrojen bombasının´ yanında poz vermişti.

Eski liderin fotoğrafının bilgisayarda üretilmiş bir görüntü olma ihtimalinin de olduğunu belirten BBC, o dönemde Kuzey Kore´nin balistik füzeler için nükleer başlıkları o kadar küçük boyutta üretme kabiliyetinin olduğuna yönelik bir bilgi bulunmadığı yorumunu yaptı.

Ancak fotoğraf gerçekse Kuzey Kore´nin nükleer denemeler yaptığı 2006 ile 2009 yılları arasında çekilmiş olabilir.

´YANLIŞLIKLA YA DA BİLEREK YAYINLADIKLARINA İNANMIYORUM´

Ancak ´news.com.au´ adlı haber sitesine konuşan Nükleer Silahların yaygınlaşmasını Önlemek İçin James Martin Merkezi´nden Shea Cotton 'Kim Jong-il rejimi iki adet deneme yaptı. O nedenle o dönemde kesinlikle atom bombasına sahiptiler. Büyük ihtimalle o bombalar fotoğraftaki boyuttaydı' dedi.

Cotton 'Bu fotoğrafın yanlışlıkla ya da bilerek yayınlandığına inanmıyorum. Bence birçok açıdan rejim, bizim yani ABD´nin bu silahlara sahip oldukalrını bilip bilmedimize aldırmıyor' ifadelerini kullandı.

Dha önce de Kuzey Kore´de daha önce bilinmeyen balistik füze tiplerinin planlarının duvardaki görüntüsü Kim Jong-un´un bir ziyareti sırasında görüntülenmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —