Tarih: 13.02.2018 11:07

Kuzey Kore lideri Kim´den ´sıcak uzlaşma ve diyalog iklimini´ canlandırma çağrısı

Facebook Twitter Linked-in

 

Kuzey Kore lideri Kim, Güney Kore´yi 1953´teki ateşkesten bu yana ziyaret eden en yüksek düzeyli Kuzey Koreli yetkililer olan ve Olimpiyat Oyunları sırasındaki temaslarını tamamlayıp ülkelerine dönen Kuzey Kore İşçi Partisi Politbüro üyesi kızkardeşi Kim Yo-jong ve Kuzey Kore Meclis Başkanı Kim Yong-nam ile görüştü.

Görüşmede ayrıca Ulusal Spor Rehberliği Komitesi Başkanı Choe Hwi ve Ülkenin Barışçı Birleşmesi için Komite´nin Başkanı Ri Son-gwon da hazır bulundu.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA görüşmeyle ilgili fotoğraf da yayımladı.

´KİM, KUZEY-GÜNEY KORE İLİŞKİLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA UYGULANABİLİR ADIMLARIN ATILMASI İÇİN ÖNEMLİ TALİMATLAR VERDİ´

KCNA´nın aktardığına göre, Kuzey Kore lideri ülkesinin heyetinin Olimpiyatlar´ın açılış törenine katılımı dahil ´samimi´ çabalarını övdü ve yaptıkları işlerden dolayı memnuniyetini ifade etti. 

Ayrıca Kim´in Güney Kore´yi misafirperverliği nedeniyle kutladığı ve Kuzey Kore heyetinin rahat etmesi için gösterdikleri samimi çaba ve heyete verilen öncelik nedeniyle teşekkür ettiği kaydedildi.

Açıklamada 'Kuzey ve Güney´in ortak irade ve güçlü arzusu yoluyla yaratılan sıcak uzlaşma ve diyalog ikliminin daha da canlandırılarak iyi sonuçlar alınmasının önemli olduğunu kaydeden Kim, Kuzey-Güney ilişkilerinin geliştirilmesine yönelimin ayrıntılarını ifade etti ve bu konuyla alakalı uygulanbilir adımların atılması için önemli talimatlar verdi' dendi.

Ancak Kim´in bu uzlaşma planının ayrıntıları haberde yer almadı.

Kuzey Koreli heyet 3 gün süren Güney Kore temaslarında, Devlet Başkanı Moon Jae-in ile bir dizi görüşme gerçekleştirmiş, Kim´in kızkardeşi Kim Yo-jong, Moon´u Pyongyang´a davet etmişti. 

Moon yanıt olarak ziyaretin gerçekleştirilmesi için uygun atmosferi yaratmayı istediğini belirtmişti. Kuzey Kore Olimpiayatlar´a atletlerinin yanı sıra ponpon kızlarını ve müzisyenlerini de göndermişti.

MOON: ABD, KUZEY KORE İLE GÖRÜŞMEYE AÇIK

Güney Kore Devlet Başkanı Moon da biraraya geldiği Letonya Devlet Başkanı Raimonds Vejonis´e 'ABD Kore´ler arası diyaloğa olumlu açıdan bakıyor ve Kuzey Kore ile görüşmelere açık olduğunu ifade etti' dedi.

ABD´li yetkililer Kuzey Kore´ye yönelik baskı ve yaptırımların güçlenerek sürdürülmesini istediklerini ancak bu esnada Kuzey Kore ile görüşmelere açık olduklarını duyurmuştu.

JAPONYA: BUNA KANMAYACAĞIZ

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de son açıklamasında ´Moon´un Kuzey´e yönelik azami baskının sürmesinin gerekli olduğuna katıldığını´ söyledi. 

Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera da ´ uluslararası toplumun Kuzey Kore´nin Olimpiyatlar´ı üzerindeki baskının azaltılması amacıyla kullanmasına izin vermemesini´ istedi.

Onodera 'Bizim pozisyonumuz değişmedi ve pozsiyonumuz nükleer silah ve balistik füze geliştirme programı değişene kadar Kuzey Kore´ye yönelik baskının arttırılmasını kapsıyor' dedi.

Japonya´nın tıpkı diğer ülkeler gibi Kış Olimpiyatlar´ının başarılı olmasını istediğini belirten Onodera 'Ancak eğer Kuzey Kore bu durumu siyasi amaçlarla kullanır ve bu yolla uluslararası toplumun baskılarını yumuşatmayı isterse buna kanmayacağız' dedi.

SUGA: TOKYO, PYONGYANG´IN DİPLOMATİK GÜLÜMSEMESİNE ALDANMAMALI

Japonya Kabine Sekreteri Yoşihide Suga da Kuzey Kore´nin nükleer ve balistik füze programını durdurmadığını belirterek Tokyo´nun ´Pyongyang´ın diplomatik gülümsemesine´ aldanmaması gerektiğini ifade etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —