Tarih: 16.05.2018 10:07

Kuzey Kore ´Provokasyon´ dedi, Güney´le üst düzey görüşme askıda

Facebook Twitter Linked-in

 

Güney Kore haber ajansı Yonhap´ın aktardığına göre, Güney Kore ve ABD arasında devam eden ´Max Thunder´ adlı ortak askeri tatbikatı Kuzey tarafı ´provokasyon´ olarak niteledi. 

Nisan ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasındaki görüşmenin devamı olan ve yarın sınırdaki Panmunjom ateşkes köyünde yapılması yapılması planlanan üst düzey görüşmeler askıya alındı.

´BİZİ HEDEF ALAN TATBİKAT, PANMUNJOM DEKLARASYONU´NA KARŞI ALÇAKÇA BİR MEYDAN OKUMA´

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA´dan yapılan açıklamada, 'Güney Kore´de yapılan ve bizi hedef alan tatbikat Panmunjom Deklarasyonu´na karşı alçakça bir meydan okuma ve Kore Yarımadası´ndaki olumlu siyasi gelişmeye karşı kasıtlı bir askeri provokasyon' dendi.

Kuzey Kore ayrıca 12 Haziran´da Singapur´da Kim ile ABD Başkanı Donald Trump arasında planlanan tarihi zirvenin iptal olabileceği uyarısında bulundu.

KİM-TRUMP ZİRVESİ KONUSUNDA ABD´YE UYARI

KCNA´nın açıklamasında 'ABD aynı zamanda Güney Koreli yetkililerle birlikte yürütülen bu provokatif askeri kargaşanın ışığında planlanan ABD-Kuzey Kore zirvesinin kaderi hakkında dikkatle düşünmelidir' ifadelerine yer verildi. 

KUZEY KORE DIŞİŞLERİ: LİBYA YA DA IRAK´IN KADERİ DAYATILAMAZ

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kim Kye-gwan da ´tek taraflı olacaksa ABD ile zirve düzenlemeye olan ilgilerini kaybedeceklerini´ söyledi. ABD Başkanı Donald Trump´ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton´ın Kuzey Kore´nin nükleer silahlarının imhası için Libya modelini önermesine de sert çıkan Kim, bu yorumları ´yüce devletimize Libya ya da Irak´ın kaderini dayatmaya yönelik kötü niyetli bir adım´ olarak niteledi. 

İki hafta sürecek tatbikat cuma günü başlamıştı. Yonhap´a göre tatbikata 100 adet savaş uçağı katılıyor.

Dün Güney Kore ordusu Kuzey Kore´nin nükleer deneme alanını kapatma planının planlanandan önde gerçekleştiğini duyurmuştu. Kuzey Kore´nin zirve öncesi bu adımı Yarımada´daki sorunların çözümü çabaları konusunda önemli bir adım olarak algılanmıştı

ABD: ZİRVEYİ PLANLAMAYI SÜRDÜRÜYORUZ 

ABD Dışişleri ise Kim-Trump zirvesi için planların sürdüğünü ifade etti. Sözcü Heather Nauert 'Kim Jong-un önceden ABD ve Güney Kore´nin ortak tatbikatları sürdürmesinin yararlılığını ve gerekliliğini anladığını söylemişti. Biz devam etmeyi ve Kim ve Trump arasındaki zirveyi planlamayı sürdürüyoruz' dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —