Tarih: 22.11.2017 10:42

Kuzey Kore yapımı çizgi filmlerin farklı dünyası: Silahlı sincaplar ve koleralı böcekler

Facebook Twitter Linked-in

 

Silahlı çatışmalar, patlamalar, kan ve ceset yığınları sıradan bir çizgi film için pek alışıldık bir şey olmasa da Kuzey Kore´de 7´den 70´e neredeyse herkesin bildiği çizgi dizi Sincap ve Kirpi´de şiddetin sınırı yok. Çocuklara yönelik bu çizgi dizinin kahramanları olan cesur Sincap ve Kirpi, ormanda ağır silahları olan kötü güçler sansar, fare ve kurtlarla savaşıyor. Bu kötü güçlerin Japonya, ABD ve Güney Kore hükümetini temsil ettiği açıkla görülen çizgi film, Batılı internet kullanıcılarının tepkisine yol açıyor.

İlk kez 1977-1982 yıllarında ekranlara yansıyan çizgi film, casusluk ve drama ögelerinin yer aldığı yeni bir çizgi film türü oldu. Çizgi dizide ‘iyiler´ olan Sincap ve Kirpi, ‘kötülerden´ yurtları olan Çiçek Tepesi´ni koruyor. Sovyetler Birliği´ni temsil eden dost ayılar da zaman zaman çizgi filmde yer alıyor ve ikiliye düşman güçlerini püskürtmedeki mücadelelerinde yardım ediyor.

Günümüzde Sincap ve Kirpi televizyonda yayınlanmıyor olsa da, hâlâ anaokuluna başlayan çocuklara izlettirilen ilk şeylerden biri. İçerdiği unsurlar nedeniyle ‘çocuklar için´ olduğunu söylemek zor olsa da, ABD ile ‘bitmeyen bir savaş´ durumundaki Kuzey Kore´de bu çizgi film kabul edilebilir bir şey.

Kuzey Koreli çizgi film yapımlarında düşmanlar, yalnızca hayvanlar olarak değil, gerçek ABD askerleri olarak da yer alıyor. Bunun en iyi örneklerinden biri de 1960lı yıllarda yapılan ‘Yanan Sinekler Bölüğü´ isimli kısa film. Çizgi filmde ABD ordusunun kolera mikrobu taşıyan böceklerle Kuzey Kore ile biyolojik savaşa girme girişimleri anlatılıyor. 

HASTA, KÜÇÜK KIZA ACIMAYAN ABD ASKERİ

1967 yapımı ‘Ticking Timebomb´ (Saatli Bomba Tıklıyor) isimli çizgi filmde ise bir ABD askerine üzerinde ‘ABD ordusu, defol´ yazılı bir kulübeyi havaya uçurma emri veriliyor. ABD askeri ise içerisinde küçük, hasta bir kızın uyuduğu kulübeye saatli bomba yerleştiriyor. Küçük kızı kurtaran ağabeyi bombayı ABD´li bir subayın köpeğinin boynuna asıyor. Köpek, bombayı ABD güçlerine ait bir komuta merkezine getiriyor.

Kuzey Kore´deki bir başka popüler çizgi dizi de ‘Koguryo´nun Genç Savaşçıları´. Çizgi filmde genç bir askerin antik Koguryo İmparatorluğu´nun liderliğine kadar uzanan serüveni anlatılıyor. Çizgi filmin baş kahramanı yumruklarıyla düşmanlarını etkisiz hale getirip uçabilme becerisiyle ‘Superman´in Kuzey Koreli versiyonu olarak adlandırılabilir. 50 bölümlük çizgi film, 2015 yılında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un´un kişisel isteğiyle yenilendi.

Düşmanla savaşmak ve devleti güçlendirmenin yanı sıra spor ve başka müsabakalar da Kuzey Kore yapımı çizgi filmlerde sıklıkla konu ediniliyor. ‘Akıllı Rakun´ çizgi dizisi de bunun en iyi örneklerinden. 1987-2012 yılları arasında yayınlanan 63 bölümlük çizgi filmde Kuzey Kore´nin çok yönlü kahramanlarından biri yer alıyor. Rakun, ayı ve kedi dostu ile dağlarda yarışıyor, beyzbol, su kayağı gibi sporları öğreniyor, baskı altında sakin kalma becerisi ve zekası ile de yarışları başarıyla tamamlıyor. Bu arada dostlarına da yardım ediyor.

KOMANDO PATATESLER PİRİNÇLERE YARDIMA KOŞUYOR

Kuzey Kore´deki çizgi filmlerde tarım ürünlerinin faydalarına da değiniliyor. Sözgelimi ‘Potato in the Fragrant Valley´ (Patates Mis Kokulu Vadide) isimli çizgi filmde neşeli patates komandolar mısır ve pirinçlere destek vermeye gelip kimyasal silahlarıyla böcek ordusunu etkisiz hale getiriyor. Çizgi filmde her bir gıdanın faydası anlatılıyor.

Son yıllarda Kuzey Kore´de bilim, eğitim ve uzay temalı çizgi filmler de artış gösterdi.

Çizgi filmlerde çocuklara ilaçlarını zamanında alma, düzgün gelişmeleri için hayvanları gereğinden fazla beslememe, çimleri gereğinden fazla sulamama gibi dersler veriliyor. Hatta yol güvenliğine yönelik çizgi filmler de var.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —