• BIST 100

    10173,40%1,17
  • DOLAR

    32,27% 0,07
  • EURO

    34,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2448,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00

Kuzey Kore´nin fırlattığı füze, neden Alaska´ya ulaşamadı?

Kuzey Kore´nin fırlattığı füze, neden Alaska´ya ulaşamadı?

Kuzey Kore füzesinin Japonya´nın üzerinden geçmesi dünyada büyük yankı uyandırdı. Kuzey Kore 8 yıl önce aynı güzergahı kullanarak uzaya uydu çıkardığını hatırlatan Russia Today haber ajansının köşe yazarlarından Aleksandr Hrole

 

Hrolenko yazısında şu ifadeleri kullandı: “Muhtemelen son deneme, ABD ve bölgedeki müttefiklerine askeri ve siyasi bir sinyal: ´Kuzey Kore´den uzak durun´.” 

Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera, Kuzey Kore füzesinin doğrudan tehdit oluşturmadığı için vurulmadığını açıkladı. Hrolenko, bu konuda şu değerlendirmede bulundu: “Peki, Hokkaido´da alarma geçilmesiyle ilgili bu heyecan neden? Füze, bu ada üzerinden maksimum yükseklikte geçti. 550 kilometre, Japon hava savunma sistemleri için ulaşılmaz bir yükseklik. Güney Kore´de konuşlandırılan THAAD da 200 kilometre menzilde 150 kilometre yükseklikte etkili. Yani füzenin çıkış veya iniş anında etkili. ABD, Japonya ve diğer müttefiklerinin Kuzey Kore´nin balistik füzelerine karşı koyacak hiçbir şeyleri olmadığı ortada. Böylelikle Pyongyang teknolojik olarak ABD kampını aşağıladı”.

´FÜZENİN YÖNÜ ALASKA´YA DOĞRU, HEDEF JAPONYA DEĞİLDİ´

Aslında hedefin Hokkaido olmadığını belirten Rus uzman, “Eğer Kuzey Kore füzesinin yönüne bakarsak Alaska´ya baktığını görürüz. Pyongyang ile Alaska arasında 6 bin kilometreden az bir mesafe var. Muhtemelen son deneme, Tokyo´ya değil Washington´a bir sinyal” yorumunda bulundu. 

Kuzey Kore´nin füze denemelerinin güç ve ciddi niyet gösterisi olduğunu ifade eden Hrolenko, sergilenen teknolojinin oldukça ikna edici olduğunu belirterek sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 14 Ağustos´ta ziyaret ettiği stratejik kuvvetler karargahında Guam Adası´na 4 balistik füzeyle saldırı planını inceledi. Teknolojik olarak bunun önünde hiçbir engel yok. ABD ve Güney Kore´nin kışkırtıcı Ulji Freedom Guardian denemesi bağlamında, Pyongyang savaş plütonyumu üretimi için nükleer yakıt üretimini başladı ve bir kez daha ABD ile Güney Kore´yi ‘nükleer kül´ ile tehdit etti. Eğer Washington, Kore Yarımadası´ndaki askeri ve siyasi etkinliğini düşürmezse muhtemelen yeni füze denemesi Guam Adası yönünde olur. Başlangıç için füze ya adaya varmaz ya da üzerinden geçer”.



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor