Tarih: 26.08.2022 21:13

Laçın şehri Azerbaycan´a geçti

Facebook Twitter Linked-in

 

İkinci Karadağ Savaşı sonrası Rusya-Azerbaycan Ermenistan arasında imzalanan bildirilerin gerekleri uygulanmaya başlandı. Laçın ve civarındaki bazı köylerin kontrolü, Azerbaycan´a geçti.

Azerbaycan, İkinci Karadağ Savaşı´yla birlikte Ermenistan´ı büyük bir yenilgiye uğrattı. Savaşın ardından 10 Kasım 2020´de üçlü bildiri imzalandı. Bildiri gereği, Azerbaycan´a geçmesi planlanan birçok bölge,
yıllar sonra geri alındı.

Hankendi-Ermenistan arasında bulunan Laçın ve bazı köyler, Azerbaycan´ın kontrolüne geçti. Savaş sonrası Rus kontrolüne verilen bölgedeki güvenlik noktaları kaldırıldı. Rus birlikleri Laçın koridorundan ayrıldı.

Bildiride Azerbaycan´ın 3 yıl içerisinde ermeni nüfusun kullanması için Laçın dışından geçen karayolu yapması istenmişti. Azerbaycan´ın bu yolu erken tamamlaması, Laçın´da süreci hızlandırdı. Eski güzergahtan ayrılan Rus unsurlarının bu yeni yola çekileceği açıklandı.

Bölgeden ayrılan ermeni nüfusun Ermenistan ya da Hankendi´ye yerleşebiliyor. Erivan yönetimi bu kişilere maddi yardım sağlayacak.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —