• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Lavrentyev: Esad, siyasi taahhütlere bağlılığını koruyor

Lavrentyev: Esad, siyasi taahhütlere bağlılığını koruyor

Şam´da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile geçen hafta görüşen Rusya Devlet Başkanlığı Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Esad´ın siyasi geçiş sürecine ilişkin daha önce verdiği taahhütlere bağlı olduğunu söyledi.

 

Russia Today (RT) ve Rossiya-24 televizyonuna demeç veren Lavrentyev, Esad´la siyasi geçiş sürecini ele aldıkları görüşmede edindiği izlenimleri anlattı.

´ESAD ULUSAL UZLAŞI SAĞLAMAYI GERÇEKTEN İSTİYOR´

Esad´ın siyasi reform yapma, yeni anayasa hazırlama, parlamento ve başkanlık seçimleri için hazırlıklara başlama taahhüdüne bağlı olduğunu teyit eden açıklamasının önemli olduğunu vurgulayan Lavrentyev, 'Esad´ın ulusal uzlaşı sağlamayı gerçekten istemesi, hayata öneme sahip. Görüşmede, Suriye toplumunun farklı kesimleri arasında ulusal diyalog süreci başlatma konusunu detaylı bir şekilde ele aldık. Bu konuların Astana´da 7. tur görüşmelerinde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz' dedi.

´SURİYE HALK KONGRESİ ÇOK ÖNEMLİ´ 

Öte yandan Lavrentyev, kasım ayı ortasında Rusya´nın Soçi kentinde toplanabileceği belirtilen Suriye Halk Kongresi´yle ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya´nın Suriye muhalefetini Şam hükümetiyle yapıcı diyalog kurmaya teşvik etmek istediğini belirten Lavrentyev, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Kongrenin yapılıp yapılmayacağı belirsiz. Bu konuyu bugün ve yarın Astana görüşmelerinde garantör ülkelerin temsilcileriyle ele alacağız. Biz her zaman Suriye halkının kendi geleceklerine bizzat karar vermesi gerektiğini söyledik. Bu nedenle eğer tüm temsilciler ve ilgili kişiler bir araya gelip ne yapmaları gerektiğini ve siyasi reformlardaki katılımlarının ne şekilde öngörüldüğünü istişare ederlerse, bunun çok önemli olacağını düşünüyorum.'

HALK KONGRESİ SOÇİ´DE TOPLANABİLİR

Daha önce Sputnik´e konuşan bir kaynak, Suriye hükümetinden ve muhalefetinden çok sayıda temsilciyi bir araya getirmeyi amaçlayan Suriye Halk Kongresi´nin kasım ayı ortasında Soçi´de toplanabileceğini ifade etmişti.



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor