Tarih: 01.12.2017 23:46

Lavrov: ABD´nin El Tanf´ta oluşturduğu bölge kesinlikle gereksiz

Facebook Twitter Linked-in

 

İtalya´nın başkenti Roma´da Akdeniz Diyaloğu Forumu konferansında konuşan Lavrov, 'Gerilimi azaltma bölgelerinin Suriye´yi bölmeye yönelik adımlara dönüşmesine izin vermemek için çok dikkatli olmalıyız. Amerikalı askerler maalesef El Tanf´ta, bizim kesinlikle gerekli olmadığını düşündüğümüz 55 kilometrelik bir bölge oluşturdu' ifadelerini kullandı. 

Rusya´nın Suriye´deki ateşkesi izleme merkezinin açıklamasına göre, ABD´nin Şam´ın iznini almadan açtığı El Tanf´taki askeri üssünün bulunduğu bölgede insani açıdan ciddi sorunlar görülüyor. ABD ordusunun 55 kilometreden fazla yaklaşılmasını yasaklaması nedeniyle, üssün ´savaş suçu sayılabilecek´ kadar yakınında bulunduğu Rukban sığınmacı kampındaki on binlerce Suriyeliye insani yardım ulaştırılamıyor.

El Tanf bölgesinden ayrılmayı başaran Suriyeliler de bölgede zorlu bir insani durumun gözlendiğini doğruluyor.

DAVETSİZ BİRLİKLERİN SURİYE´Yİ TERK ETMELERİNİ UMUYORUZ

Lavrov, Moskova´nın Suriye´de Şam´ın daveti olmadığı halde bulunan dış güçlere ait tüm askeri birliklerin IŞİD´le mücadele tamamlandıktan sonra ülkeyi terk edeceklerini umduğunu söyledi.

Lavrov, 'IŞİD´le savaş sona erince meşru yönetim tarafından davet edilmeyen ya da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi´nin (BMGK) görevi çerçevesinde görevli olmayan tüm dış birliklerin ülkeden ayrılmasını umuyoruz' ifadelerini kullandı.

‘SURİYE ULUSAL DİYALOG KONGRESİ´NİN TARİHİ KATILIMCI LİSTESİ OLUŞTUKTAN SONRA BELİRLENECEK´

Rusya´nın Soçi kentinde yapılması planlanan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi´ne de değinen Lavrov, kongre tarihinin, katılımcıların listesi oluştuktan sonra belirleneceğini söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Lavrov, 'Daha önce (Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin katılımıyla gerçekleşen üçlü zirvenin ardından) Soçi´de seslendirilen ortak bildiriye göre ülkeler, katılımcıların listesi ile ilgili görüşmeler yapmalı. Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura´ya, yaptıklarımızla ilgili bilgi verdik. Tarihi, katılımcıların listesini onaylamamızın ardından belirlenecek olan kongreyi, Cenevre´deki görüşmelerde Suriye´de istikrarlı bir anayasa sürecini devreye alınmasına yardım etmek için kullanmak istiyoruz' diye konuştu.

‘SURİYE´DEKİ KALKINMA SÜRECİNDE YER ALMAK İÇİN İKTİDARIN GİTMESİNİ TALEP ETMEK DOĞRU DEĞİL´

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye´nin ekonomik kalkınma sürecinde yer almak için iktidarın değişmesini talep etmenin doğru olmadığını belirtti.

Rus diplomat, “Elbette ki Suriye´de de, Yemen´de de büyük bir insani destek sağlamalıyız, bu çok önemli. Ayrıca geleceklerini, savaşın yıktığı ekonomilerinin kalkındırılmasını düşünmeliyiz. Suriye´de gözlemlediğimiz üzere, bu ülkelerde ekonomik ve sosyal sektörleri kalkındırmak için rejimin değişmesini talep etmenin çok doğru olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘ABD´NİN İRAN´LA VARILAN NÜKLEER ANLAŞMADAN ÇIKMASI TAAHHÜT İHLALİ OLUR´

ABD´nin İran´la varılan nükleer anlaşmadan çıkmasının uluslararası taahhütlerinin ihlali olacağına dikkat çeken Lavrov, “ABD´nin anlaşmadan çıkmaya karar vermesi halinde hiçbir şey yapamayız. Bu onların taahhütlerinin ihlali olur, ayrıca önceki yönetimin inisiyatifinin de ihlali olur” diye konuştu.

İran anlaşmasının, uluslararası hukukun bir parçası olduğunu kaydeden Lavrov, “Kırılmayan şey tamir gerektirmez. ABD anlaşmadan çıkarsa halihazırda Kuzey Kore´den nükleer programı sonlandırmasını talep edenlerin gözünde pek güvenilir olmaz. ABD dahil tüm ülkeler, Kuzey Kore´den nükleer programa son vermesini ve güvenlik, Kore Yarımadası´nın nükleer silahtan arındırılması konusunda görüşmeleri başlatmasını talep ediyoruz. ABD, anlaşmadan çıkarsa bu, Kuzey Kore lideri için nasıl bir örnek teşkil edecek? Kuzey Kore lideri şunu sormaz mı: Neden bu programdan vazgeçmem gerekiyor, bana anlaşma sunsalar dahi yeni ABD başkanının ne yapacağını kim biliyor?” dedi.

Lavrov, ABD´de bazı yetkili ve çoğu ciddi analiz uzmanının bunun farkında olduğunu da sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —